Eşti aici
Pr. John Anthony McGuckin
JOHN ANTHONY McGUCKIN (n. 1952) este preot ortodox, profesor specialist în istoria Bisericii. Este profesor de Istoria Bisericii Primare la Union Theological Seminary şi profesor de studii creştine bizantine la Columbia University (New York). Este preot al comunităţii „Sf. Grigorie”, o comunitate din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Americii şi Canadei care se întruneşte la Union Theological Seminary.
John Anthony McGuckin a crescut într-o familie romano-catolică. La vârsta de 19 ani a intrat în monahism, în rândul Ordinului Pasionist. Şi-a urmat studiile la Heythrop College (1970-1972), şi-a luat diploma în Teologie la Universitatea din Londra în 1975 şi a primit un Certificat de studii în domeniul Educaţiei de la Universitatea din Newcastle upon Tyne în 1979. A devenit Doctor în Filosofie la Universitatea din Durham în 1980 şi o diplomă de master în Educaţie de la Universitatea din Southampton în 1986. Este membru atât al Royal Society of Arts cât şi al Royal Historical Society. A fost Lector la catedra de Patristică şi Teologie bizantină la Universitatea din Leeds. În...
vezi mai mult +JOHN ANTHONY McGUCKIN (n. 1952) este preot ortodox, profesor specialist în istoria Bisericii. Este profesor de Istoria Bisericii Primare la Union Theological Seminary şi profesor de studii creştine bizantine la Columbia University (New York). Este preot al comunităţii „Sf. Grigorie”, o comunitate din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Americii şi Canadei care se întruneşte la Union Theological Seminary.
John Anthony McGuckin a crescut într-o familie romano-catolică. La vârsta de 19 ani a intrat în monahism, în rândul Ordinului Pasionist. Şi-a urmat studiile la Heythrop College (1970-1972), şi-a luat diploma în Teologie la Universitatea din Londra în 1975 şi a primit un Certificat de studii în domeniul Educaţiei de la Universitatea din Newcastle upon Tyne în 1979. A devenit Doctor în Filosofie la Universitatea din Durham în 1980 şi o diplomă de master în Educaţie de la Universitatea din Southampton în 1986. Este membru atât al Royal Society of Arts cât şi al Royal Historical Society. A fost Lector la catedra de Patristică şi Teologie bizantină la Universitatea din Leeds. În 1989, John McGuckin s-a convertit la Ortodoxie şi a fost hirotonit preot în Biserica Ortodoxă Română pentru a sluji în Manhattan. Pe lângă actuala sa slujire pastorală, a mai slujit şi la Misiunea „Sf. Maria Magdalena”, o parohie din cadrul Bisericii Ortodoxe din America.
Este director al Institutului „Sofia”, Centrul Internaţional pentru Gândire şi Cultură Ortodoxă, cu sediul în campusul Union Seminary din Manhattan. Părintele John a primit prestigioasa Henry Luce III Fellowship în Teeologie în anul 2006. Proiectul său, încheiat la sfârşitul anului 2006, este un amplu volum despre istoria şi cultura creştinismului răsăritean, intitulată The Orthodox Church: An Introduction to its History, Doctrine, and Spiritual Culture (publicată în 2008).
A primit în anul 2007, de la Preafericirea Sa Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, Crucea de aur a Moldovei şi Bucovinei în semn de omagiu pentru activitatea sa bisericească şi academică.
Printre activităţile academice ale Părintelui John merită amintite calitatea sa de evaluator al manuscriselor prezentate Editurii Routledge pe domeniul Istoriei Bisericii Primare, cea de expert pe lângă Centrul pentru studiul creştinismului timpuriu al Universităţii Catolice din Sydney, Australia, pentru seria sa de monografii academice, precum şi calitatea de membru al Editorial Advisory Board al revistelor Pro Ecclesia şi Maria şi cea de membru/membru asociat activ al mai multor societăţi academice, între care Royal History Society, American Society of Church History şi International Society for the Promotion of Byzantine Studies.
A scris mai multe volume importante despre Chiril al Alexandriei, Grigorie de Nazianz şi Origen, între altele. Lucrările sale acoperă domenii foarte diferite, de la interpretarea Noului Testament la domeniul Patristicii, al Istoriei bizantine şi al teologiei ortodoxe. Este un teolog recunoscut atât în lumea anglofonă cât şi în Europa Răsăriteană.
vezi mai puțin -- 85 LEI