You are here

Spiritualitate creștină și rigoare științifică: notele de subsol ale Filocaliei românești. Vol. II

70 LEI
 
Out of stock!
Out of stock
Out of stock
0724 550 463

A scrie o lucrare de genul celei de față nu este de fel ușor. Pe lângă munca laborioasă pe care o cere, ea prezintă și un risc, mai ales când se referă la mari personalități care au fost mereu prezente în conștiința și opinia contemporanilor și, desigur, și a urmașilor.

Este vorba de riscul de a reproduce unele lucruri afirmate de unii contemporani, care susțin că le-au cunoscut foarte bine și ca atare le cunoșteau intențiile, mentalitatea, părerile și așa mai departe. Astfel se naște un adevărat folklor, foarte depărtat de realitate, în care intenții, neștiință sau naivitate au pretenția de a îmbrăca haina adevărului. Mai există și amarele versuri ale lui Eminescu care a intuit cu genialitate ușurătatea cu care se emit opinii departe de adevăr. De aceea și din acest punct de vedere realizarea unei astfel de lucrări este extrem de dificilă și pretinde de la autorul ei nu numai...

see more  +

A scrie o lucrare de genul celei de față nu este de fel ușor. Pe lângă munca laborioasă pe care o cere, ea prezintă și un risc, mai ales când se referă la mari personalități care au fost mereu prezente în conștiința și opinia contemporanilor și, desigur, și a urmașilor.

Este vorba de riscul de a reproduce unele lucruri afirmate de unii contemporani, care susțin că le-au cunoscut foarte bine și ca atare le cunoșteau intențiile, mentalitatea, părerile și așa mai departe. Astfel se naște un adevărat folklor, foarte depărtat de realitate, în care intenții, neștiință sau naivitate au pretenția de a îmbrăca haina adevărului. Mai există și amarele versuri ale lui Eminescu care a intuit cu genialitate ușurătatea cu care se emit opinii departe de adevăr. De aceea și din acest punct de vedere realizarea unei astfel de lucrări este extrem de dificilă și pretinde de la autorul ei nu numai perseverență, dar și o identificare (dacă-i putem spune astfel) cu ce au fost cu adevărat, ce au gândit și ce le-a determinat pe aceste personalități să-și dedice puterea de muncă, entuziasmul și chiar viața unor lucrări destinate să rămână opere de căpătâi în cultura și spiritualitatea unui popor.

Pot să spun cu mulțumire că autorul prezentei lucrări, Alexandru Prelipcean a îndeplinit cu acuitate sarcina pe care și-a asumat-o. Dedicându-se acesteia, el a realizat nu numai o lucrare de referință, care ajută celor interesați să pătrundă mai profund în uriașul monument al spiritualității care este Filocalia și care poate conduce spre descoperirea drumului aspru spre îmbunătățire pe care suntem cu toții chemați să-l urmăm. Nu numai atât. Munca sa asiduă, de o mare precizie și consecvență, contribuie și la cunoașterea unui aspect important al personalității teologului, omului de credință, trăitorului în duh filocalic, Părintele Dumitru Stăniloae, pentru care rolul preotului a fost acela de a îndruma, de a ajuta, de a dezvălui chipul adevărat al autenticei religiozități, singura modalitate de viață care face ca omul să rămână cu adevărat creația Domnului și pe care Acesta îl primește ca pe un fiu iubit. Un mare teolog, cunoscut pretutindeni, dar și un suflet dedicat comuniunii dintre oameni, a educării acestora ca ființe libere, pentru care opțiunea de a deveni creștini adevărați nu este o vorbă fără acoperire.

Pentru că, în definitiv, acesta este sensul real al vieții noastre, darul de preț pe care Dumnezeu ni-l face, așteptând să răspundem dragostei Sale cu dragostea noastră. Și este bine că există la tineri autori, entuziasmul de a contribui la acest miracol al existenței și intuiția de a alege preferențial teme care servesc aceluiași scop.

Lidia Stăniloae

see less  -
No votes yet
   ( 0 review-uri)
Publishing date: 
2014
Pages: 
636
ISBN: 
978-606-666-136-2
Cover type: 
cartonată
Format: 
17 x 24 cm
Color: 
monocrom

Do you have question about product?

Call as
0724 550 463
Leave as your number
We will call you
Send us an
email?