Eşti aici

Omilii la Schimbarea la Față, împotriva lui Gregoras

Traducere: Laura Enache
29 LEI Reducere 70%
8.7 LEI
 
În stoc
0724 550 463

     Cartea de faţă cuprinde traducerea inedită (prima într-o limbă modernă) a Omiliilor isihaste ale Sfântului Calist I, patriarhul Constantinopolului (sec. XIV), împotriva lui Nichifor Gregoras. Traducerea a fost realizată din limba greacă veche de Laura Enache, îngrijitorul ediţiei fiind părintele Dragoş Bahrim.

    Nevoitor isihast şi semnatar al faimosului Tomos aghioritic, Despre cei ce se liniștesc cu evlavie, alcătuit de Sfântul Grigorie Palama, Sfântul Calist I însuși aparține șirului patriarhilor care, dincolo de împlinirea exemplară a îndatoririlor lor pastorale, ne-au lăsat moștenire o bogată operă scriitoricească; cu siguranță, ceea ce s-a păstrat până în zilele noastre nu reprezintă totalitatea creației spirituale a prolificului patriarh. Printre altele, patriarhul Calist I a compus viața dascălului său duhovnicesc, Sfântul Grigorie Sinaitul, precum și viața...

mai mult  +

     Cartea de faţă cuprinde traducerea inedită (prima într-o limbă modernă) a Omiliilor isihaste ale Sfântului Calist I, patriarhul Constantinopolului (sec. XIV), împotriva lui Nichifor Gregoras. Traducerea a fost realizată din limba greacă veche de Laura Enache, îngrijitorul ediţiei fiind părintele Dragoş Bahrim.

    Nevoitor isihast şi semnatar al faimosului Tomos aghioritic, Despre cei ce se liniștesc cu evlavie, alcătuit de Sfântul Grigorie Palama, Sfântul Calist I însuși aparține șirului patriarhilor care, dincolo de împlinirea exemplară a îndatoririlor lor pastorale, ne-au lăsat moștenire o bogată operă scriitoricească; cu siguranță, ceea ce s-a păstrat până în zilele noastre nu reprezintă totalitatea creației spirituale a prolificului patriarh. Printre altele, patriarhul Calist I a compus viața dascălului său duhovnicesc, Sfântul Grigorie Sinaitul, precum și viața Sfântului Teodosie de Târnovo. În afara acestora, îi mai sunt atribuite și șaizeci și patru de omilii.

     „Dar ce vom spune despre acestea noi, cei care urmăm sfinților, când îi auzim limpede pe ei lăudând acea dumnezeiască strălucire a Schimbării la față a lui Hristos că este slava lui Dumnezeu netemporală și mai presus de fire și lumină negrăită și neapropiată, dumnezeire și desfătare viitoare a slavei și fericirii drepților? Or, Gregoras o numește relație și un simplu nume și nimic mai mult.  Departe de noi gândul! Căci dacă ar fi numai relație cum spui tu și s-ar risipi în văzduh și ar pieri în neființă, atunci nici un folos nu le-ar veni privitorilor de la ea... Dar dacă slava aceea dumnezeiască și strălucirea și energia dumnezeirii este și rămâne în sfinți și săvârșește mii de minuni, cum să nu te numesc pe tine hulitor și defăimător al luminii, ca să zic așa, născătorul și părintele  întunericului? Vai patimii, vai cugetului rău al înțeleptului Gregoras!”

 

Sfântul Calist I, Patriarhul Constantinopolului, Omilia I  împotriva nelegiuitului Gregoras și a adepților lui X-XI

mai puțin  -
5
   ( 0 review-uri)
Data apariției: 
2017
Număr pagini: 
192
ISBN: 
978-606-666-657-2
Tip copertă: 
cartonată
Format carte: 
15 x 23,5 cm
Culoare interior: 
monocrom

Cititorii noștri au mai cumpărat

Ai întrebări legate de produs?

Ne poți suna la
0724 550 463
Lasă-ne un număr de telefon
Te sunăm noi!
Vrei să ne trimiți un
email?