Eşti aici

Teologie și pedagogie. Identitate specifică și responsabilitate comună în actul educației

47 LEI
 
În stoc
0724 550 463

Volumul cuprinde comunicările științifice susținute în cadrul Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”, ediția a IV-a, cu tema Teologie şi Pedagogie. Identitate specifică şi responsabilitate comună în actul educației – Iași, 12-14 mai 2016. Redăm mai jos un extras din cuvântul rostit de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei:

 

„Pentru orice demers educațional care să fie adecvat vremurilor contemporane, dar în același timp fidel Tradiției, Biserica are nevoie de o reflecție susținută asupra relației perpetue dintre istorie și veșnicie, dintre lume și Împărăția lui Dumnezeu, dintre creat și necreat. Acest raport a fost amplu dezbătut în spațiul public românesc în ultimii 25 de ani. În ultima perioadă, constat un interes major privind situația disciplinei Religie, dezbaterile fiind adesea intense și provocatoare. În urma evenimentelor recente din peisajul socio-...

mai mult  +

Volumul cuprinde comunicările științifice susținute în cadrul Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”, ediția a IV-a, cu tema Teologie şi Pedagogie. Identitate specifică şi responsabilitate comună în actul educației – Iași, 12-14 mai 2016. Redăm mai jos un extras din cuvântul rostit de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei:

 

„Pentru orice demers educațional care să fie adecvat vremurilor contemporane, dar în același timp fidel Tradiției, Biserica are nevoie de o reflecție susținută asupra relației perpetue dintre istorie și veșnicie, dintre lume și Împărăția lui Dumnezeu, dintre creat și necreat. Acest raport a fost amplu dezbătut în spațiul public românesc în ultimii 25 de ani. În ultima perioadă, constat un interes major privind situația disciplinei Religie, dezbaterile fiind adesea intense și provocatoare. În urma evenimentelor recente din peisajul socio-politic românesc, dar și a implicațiilor juridice privind Ora de Religie, ne aflăm astăzi în contextul de a reflecta cu mai multă atenție asupra rolului și locului Revelației creștine în școala românească. Legătura istorică indisolubilă dintre Biserică și Școală în spațiul românesc, impune o implicare duhovnicească și activă, inteligentă și vizionară a Bisericii, locul de naștere al școlii românești.

Stăruința Bisericii pentru menținerea în cadrul actului educațional a referințelor la Dumnezeu, la Cartea sacră ca element inspirator în pedagogie, nu se înscrie doar în datoria de a propovădui Evanghelia Domnului Hristos. În ecuație nu este inclusă doar perspectiva vieții veșnice, cu imensa importanță pe care o are acest aspect, ci și viața  pământeană a omului. Este o chestiune de libertate sau sclavie, de cultura vieții sau a morții, de demnitate sau de dezumanizare. Cert este că, și aceasta o spuneau, în perioada interbelică, ideologii marxiști, atât  timp cât credința oamenilor este puternică și familia este ținută la loc de cinste, omul nu poate fi controlat pe deplin, manipularea nu se poate desfășura în condiții favorabile.

În acest sens, credem și mărturisim și stăruim în certitudinea că formarea personalității tânărului are nevoie și de o dimensiune spirituală”.

 

† Teofan

mai puțin  -
No votes yet
   ( 0 review-uri)
Categorie: 
StudiiConferințe
Colectie: 
Episteme
Data apariției: 
2017
Număr pagini: 
444
ISBN: 
978-606-666-638-1
Tip copertă: 
broșată
Format carte: 
16,5 x 23 cm
Culoare interior: 
monocrom

Alte cărți din Episteme

Cititorii noștri au mai cumpărat

Ai întrebări legate de produs?

Ne poți suna la
0724 550 463
Lasă-ne un număr de telefon
Te sunăm noi!
Vrei să ne trimiți un
email?