Eşti aici

Mărturisirea de credință – locul și rolul ei în tradiția Bisericii Ortodoxe

Ediție îngrijită de: Pr. Ion Vicovan, Emilian-Iustinian Roman
32 LEI Reducere 45%
17.6 LEI
 
În stoc
0724 550 463

A devenit deja o tradiție ca Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” să organizeze, anual, un simpozion internațional. Ani la rând, tema simpozionului era dată de anul omagial declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Întrucât în anul mântuirii 2012 s-au împlinit 370 de ani de la desfășurarea Sinodului de la Iași (1642), în cadrul căruia s-a discutat și s-a corectat Mărturisirea de credință a Sfântului Ierarh moldovean Petru Movilă care, prin aprobarea Patriarhiei ecumenice și a celor­lalte Patriarhii Apostolice, a devenit Mărturisirea de credință a întregii Ortodoxii, am considerat de datoria Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași să propună ca temă de reflecție și cercetare măr­turisirea de credință în general. De aici și titlul simpozionului: Mărturisirea de credință − locul și rolul ei în...

mai mult  +

A devenit deja o tradiție ca Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” să organizeze, anual, un simpozion internațional. Ani la rând, tema simpozionului era dată de anul omagial declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Întrucât în anul mântuirii 2012 s-au împlinit 370 de ani de la desfășurarea Sinodului de la Iași (1642), în cadrul căruia s-a discutat și s-a corectat Mărturisirea de credință a Sfântului Ierarh moldovean Petru Movilă care, prin aprobarea Patriarhiei ecumenice și a celor­lalte Patriarhii Apostolice, a devenit Mărturisirea de credință a întregii Ortodoxii, am considerat de datoria Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași să propună ca temă de reflecție și cercetare măr­turisirea de credință în general. De aici și titlul simpozionului: Mărturisirea de credință − locul și rolul ei în Tradiția Bisericii Ortodoxe.

Intenția organizatorilor a fost ca, plecând de la Mărturisirea de credință a Sfântului Petru Movilă, care a fost un „dublu mărturi­sitor”, atât prin mărturisirea personală, cât și prin lucrarea care-i poartă numele, devenită bun al întregii Ortodoxii, să reflectăm asupra modului în care noi trebuie să ne mărturisim credința astăzi. Cu alte cuvinte, Sfântul Petru Movilă a mărturisit credința prin „faptă și cuvânt” într-o perioadă extrem de grea pentru țară și pentru Ortodoxie, apărând-o de acțiunile politico-prozelitiste ale autorităților politice și bisericești ale stăpânitorilor polonezi catolici. Noi, cei de astăzi, trăim într-un context politic și religios radical diferit față de cel de atunci, mult mai liber, însă nu și mai puțin ușor din perspectiva „ispitelor acestui veac”. În acest nou context, suntem chemați să reflectăm asupra a ce putem și trebuie să învățăm de la Sfântul Petru Movilă pentru a fi/deveni buni mărturisitori.

Volumul de față, cu titlul Mărturisirea de credință − locul și rolul ei în Tradiția Bisericii Ortodoxe. Relația dintre teologia academică și teo­logia doxologică, este rodul acelui simpozion. El conține contribu­țiile participanților, dar, în același timp, sperăm să reprezinte o contribuție la cercetarea teologică românească și nu numai.

Pr. Ion Vicovan

mai puțin  -
4
   ( 0 review-uri)
Colectie: 
Episteme
Data apariției: 
2013
Număr pagini: 
542
ISBN: 
978-606-666-145-4
Tip copertă: 
broșată
Format carte: 
16,5 x 23 cm
Culoare interior: 
monocrom

Alte cărți din Episteme

Ai întrebări legate de produs?

Ne poți suna la
0724 550 463
Lasă-ne un număr de telefon
Te sunăm noi!
Vrei să ne trimiți un
email?