Eşti aici

Lupta Bisericii Ortodoxe din Moldova pentru Marea Unire

26 LEI Reducere 23%
20.02 LEI
 
În stoc
0724 550 463

Acest volum de documente aduce în atenția mediului academic universitar, dar și a publicului larg, un corpus de documente inedite privitoare la activitatea Mitropoliei Moldovei și Sucevei, ca parte a Bisericii Ortodoxe Române, în timpul Primului Război Mondial. Textele rapoartelor sunt redate foarte aproape de forma lor originală, încât nu s-a intervenit asupra aspectului arhaic al unor cuvinte, ci s-a intervenit doar la nivel gramatical, unde a fost absolut necesar. Corpul principal al volumului este constituit dintr-un set de rapoarte ale protopopiatelor și mănăstirilor din Moldova, în care protopopii, stareții și starețele au adus la cunoștința mitropolitului Moldovei felul în care parohiile și mănăstirile s-au implicat în cazarea unor regimente de armată, în organizarea unor spitale de campanie, în ajutorarea orfanilor de război, în adăpostirea refugiaților, în oferirea de hrană,...

mai mult  +

Acest volum de documente aduce în atenția mediului academic universitar, dar și a publicului larg, un corpus de documente inedite privitoare la activitatea Mitropoliei Moldovei și Sucevei, ca parte a Bisericii Ortodoxe Române, în timpul Primului Război Mondial. Textele rapoartelor sunt redate foarte aproape de forma lor originală, încât nu s-a intervenit asupra aspectului arhaic al unor cuvinte, ci s-a intervenit doar la nivel gramatical, unde a fost absolut necesar. Corpul principal al volumului este constituit dintr-un set de rapoarte ale protopopiatelor și mănăstirilor din Moldova, în care protopopii, stareții și starețele au adus la cunoștința mitropolitului Moldovei felul în care parohiile și mănăstirile s-au implicat în cazarea unor regimente de armată, în organizarea unor spitale de campanie, în ajutorarea orfanilor de război, în adăpostirea refugiaților, în oferirea de hrană, îmbrăcăminte, fân pentru animale etc.
Implicarea clerului militar, a preoților confesori, a preoților rămași în parohii cu enoriașii lor, a călugărilor și călugărițelor ce au servit ca infirmieri pe front, a mănăstirilor care au găzduit spitale, orfani de război, regimente de armată și refugiați reprezintă o realitate care a fost mai puțin cunoscută până astăzi. De aceea, volumul de față își propune să scoată la lumină aceste fapte, din care reiese clar rolul pe care clerul l-a jucat în acea vreme de grele încercări pentru țară și neam. Clerul a fost alături de armată și popor nu doar prin slujbele religioase, atât de necesare pentru viața spirituală, cât și prin toate mijloacele materiale ce le-au stat la îndemână. De multe ori au slujit chiar cu prețul vieții, căzând printre obuze pe front, ori fiind secerați de bolile contagioase.
Pr. Daniel Isai

mai puțin  -
No votes yet
   ( 0 review-uri)
Data apariției: 
2018
Număr pagini: 
266
ISBN: 
978-606-666-775-3
Tip copertă: 
broșată
Format carte: 
14,5 x 20 cm
Culoare interior: 
monocrom

Cititorii noștri au mai cumpărat

Ai întrebări legate de produs?

Ne poți suna la
0724 550 463
Lasă-ne un număr de telefon
Te sunăm noi!
Vrei să ne trimiți un
email?