Eşti aici

Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist. Vol. I

19 LEI Reducere 45%
10 LEI
 
Stoc epuizat!
Stoc epuizat
Stoc epuizat
0724 550 463

Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei continuă colecţia lucrărilor dedicate suferinţelor prin care a trecut Biserica Ortodoxă Română în timpul regimului comunist (1948-1989) cu o nouă apariţie editorială: „Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist”. Autorul acestei cărţi este părintele ieromonah Siluan Antoci, vieţuitor în obştea Mănăstirii Pângăraţi. Spre deosebire de alte lucrări dedicate acestei traume istorice, cartea de faţă aduce un suflu nou menit a revigora un domeniu ce pare a fi intrat într-o oarecare stare de blazare. Atât din punctul de vedere al temei tratate cât şi al modului de abordare, cartea părintelui Siluan Antoci reuşeşte să aducă lumină asupra unei dimensiuni a martirajului sub regimul comunist mai puţin cunoscută şi mai puţin tratată în lucrări de mare întindere: pătimirea monahiilor ortodoxe române, chinurile la care au fost supuse pentru singura vină de a dori să fie mirese ale lui Hristos într-un veac antihristic....

mai mult  +

Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei continuă colecţia lucrărilor dedicate suferinţelor prin care a trecut Biserica Ortodoxă Română în timpul regimului comunist (1948-1989) cu o nouă apariţie editorială: „Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist”. Autorul acestei cărţi este părintele ieromonah Siluan Antoci, vieţuitor în obştea Mănăstirii Pângăraţi. Spre deosebire de alte lucrări dedicate acestei traume istorice, cartea de faţă aduce un suflu nou menit a revigora un domeniu ce pare a fi intrat într-o oarecare stare de blazare. Atât din punctul de vedere al temei tratate cât şi al modului de abordare, cartea părintelui Siluan Antoci reuşeşte să aducă lumină asupra unei dimensiuni a martirajului sub regimul comunist mai puţin cunoscută şi mai puţin tratată în lucrări de mare întindere: pătimirea monahiilor ortodoxe române, chinurile la care au fost supuse pentru singura vină de a dori să fie mirese ale lui Hristos într-un veac antihristic.
Cartea reuşeşte să îmbine exemplar elementul de factură documentară cu cel al naraţiei propriu-zise a evenimentelor. Trebuie precizat, în paralel, că acest aspect, al factorului documentar, este structurat pe două planuri: cel al documentelor şi al actelor pe care autorul le-a cercetat în premieră la Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, la Arhiva Episcopiei Râmnicu-Vâlcea, Arhivele Statului Bucureşti, Ministerul Muncii (toate fiind redate în anexele cărţii) şi cel al mărturiilor audio înregistrate de autor, interviurile pe care acesta le-a luat maicilor care au trecut prin urgia prigoanei şi care i-au supravieţuit, interviuri ale căror transcriere apare în paginile volumului de faţă. Autorul oferă, mai întâi, o prezentare generală a situaţiei monahismului sub regimul comunist şi a prigoanei la care a fost supus de autorităţile timpului (capitolul „Monahii ortodoxe în luptă cu dictatura comunistă”), trecând apoi la cazurile particulare ale unor monahii pătimitoare (capitolul „Întunericul secolului XX şi monahiile ortodoxe purtătoare de lumină: maicile Mihaela Iordache, Tatiana Răduleţ, Olga şi Teodosia Gologan, Patricia Codău”) şi îşi încheie lucrarea cu un emoţionant interviu luat maicii Florentina Bârdan de la Mănăstirea Tismana, supravieţuitoare a holocaustului comunist.

De o mare valoare documentară, cartea „Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist” este o lucrare izvorâtă din evlavia şi din recunoştinţa autorului faţă de nevoinţele celor care au udat şi sfinţit cu lacrimile, sudoarea şi sângele lor pământul României; aşa cum părintele S. Antoci mărturiseşte, în scrierea cărţii a fost impulsionat de „credinţa că rugăciunile acestor noi mucenici mă vor ajuta pe parcursul vieţii mele de monah, precum şi de gândul că, într-o zi, aceşti cuvioşi şi cuvioase vor fi canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Prin recunoaşterea oficială ne vom putea închina icoanei lor, vom înălţa cântări de laudă în cinstea lor, iar ei vor mijloci pentru noi înaintea tronului slavei lui Dumnezeu, acum când avem cel mai mult nevoie de rugăciunile lor, de pilda vieţii lor demnă de urmat nu numai de monahi şi monahii ci şi de credincioşii Bisericii noastre”.

mai puțin  -
5
Average: 5 (1 vote)
   ( 0 review-uri)
Data apariției: 
2010
Număr pagini: 
340
ISBN: 
978-606-8117-45-4
Tip copertă: 
broșată
Format carte: 
13 x 20 cm
Culoare interior: 
monocrom

Ai întrebări legate de produs?

Ne poți suna la
0724 550 463
Lasă-ne un număr de telefon
Te sunăm noi!
Vrei să ne trimiți un
email?