You are here

Brun vs. Alb
 

Brun este o alegere bună, însă dacă preferi alb, combină în mod corect!

Întotdeauna vrem să stăm cât mai departe posibil de mâncărurile procesate. Orez alb sau brun? Ambele sunt bune, cel brun este doar mai bogat în nutrimente. Măcar orezul alb nu a fost creat în mod chimic sau modificat. Îi lipsește doar ceva ce este bun. Însă ceea ce îi lipsește sunt nutrienții, care pot fi obținuți din alte mâncăruri. Unii dintre aceștia sunt fierul, vitamina B și fibrele. Completarea orezului cu o porție de legume este o metodă minunată de a obține acești nutrienți și ne va ajuta să controlăm cantitatea de orez pe care o consumăm.

Ca și în cazul grăsimii, carbohidrații nu sunt dăunători, ci modul în care îi folosim îi poate transforma în ceva rău. Alegerea unor carbohidrați ultra procesați, încărcați de îndulcitori, nu este cea mai fericită. Alegerea unor porții controlate din mâncărurile adevărate este un lucru bun și gustos.

Pâine brună vs. pâine albă. Din nou, pâinea brună conține mai multă vitamina B, vitamina E și fibre, însă acești nutrienți pot fi luați și din alte alimente. Putem mânca baghetă albă dacă asta vrem, dar trebuie să ne asigurăm că o mâncăm împreună cu niște legume și alte alimente care conțin grăsimi și/sau proteine, precum brânza sau uleiul de măsline. Făina albă, este important să menționăm, nu are fibre, așa că este de dorit să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm împreună cu această versiune de pâine conțin ceva grăsimi și fibre, pentru a preveni o creștere dramatică a nivelului de zahăr în sânge.

Mesajul ce trebuie desprins de aici este că, fie că alegem versiunea brună sau albă, totul se reduce la porția consumată și la combinarea sursei de carbohidrați (fie pâine, paste sau orez) cu mâncărurile care oferă fibre, proteine și grăsimi. Realitatea este că trupul nostru nu are nevoie de mulți carbohidrați și totuși mulți dintre noi mâncăm mult mai mult decât ne cere corpul. Consumul excesiv de carbohidrați întâlnit în cultura americană este singurul motiv pentru care mulți suferă de inflamații cronice, nivel crescut al trigliceridelor, diabet și exces în greutate.