Volumul a fost alcătuit de un convertit la Ortodoxie, care trăiește în diaspora, fiind scris chiar din această perspectivă. Un element decisiv al percepției asupra teologiei ortodoxe în spațiul diasporei din Vest (în Europa Occidentală și America) a fost exilarea membrilor intelighenției ruse, condamnați în anul 1922, printr-un decret emis de Lenin și Troțki, pentru faptul de a nu fi arătat simpatie cauzei bolșevice. Mulți dintre acești intelectuali au gravitat în jurul Parisului, acolo unde a fost înființat un institut teologic, vestitul Institut St...
Eşti aici
Filocalia
Traducere din limba greacă veche de Laura Enache, studiu introductiv şi ediţie îngrijită de Pr. Dragoş Bahrim.
Editura Doxologia oferă cititorilor cel de-al doilea opus al scrierilor Sfântului stareţ Paisie Velicicovschi (1791-1794). În acest volum ne sunt prezentate 18 texte paisiene româneşti de epocă, scrieri care au circulat în manuscrise prin intermediul traducerilor româneşti efectuate după originalele slavone ale stareţului Paisie (cu câteva excepţii) în timpul vieţii lui sau mai târziu.
Sfântul Paisie de la Neamţ (1721-1794) a lăsat în urma sa o operă impresionantă, atât cărturărească: numeroase traduceri patristice din greaca veche şi din slavonă, cât şi duhovnicească: renaşterea vieţii monahale din Ţările Române, Rusia şi Ucraina. În încercarea de a reliefa anumite aspecte ale operei şi vieţii sale s-au scris numeroase lucrări despre Cuviosul Paisie Velicicovschi, dar cea mai importantă sursă de informaţii despre viaţa şi caracterul unei asemenea personalităţi sunt propriile sale scrieri.
Traducere din limba greacă veche de Laura Enache. Ediţia este îngrijită de pr. Dragoş Bahrim.
Volumul de față cuprinde toate omiliile și scrierile ascetice păstrate ale Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat (521-592), fiind prima traducere într-o limbă modernă. Sfântul Simeon este cel mai cunoscut dintre sfinții stâlpnici, după ce, omonimul său, numit Simeon cel Bătrân, cu un secol înainte descoperise lumii acest extraordinar mod de viață ascetică. Sfântul Simeon din Muntele Minunat ocrotește de mai bine de 500 de ani Moldova și Lavra Neamțului, prin moaștele sale ce se află aici, odor neprețuit, dăruit Mănăstirii de Sfântul Voievod Ștefan...
A scrie o lucrare de genul celei de față nu este de fel ușor. Pe lângă munca laborioasă pe care o cere, ea prezintă și un risc, mai ales când se referă la mari personalități care au fost mereu prezente în conștiința și opinia contemporanilor și, desigur, și a urmașilor.
A scrie o lucrare de genul celei de față nu este de fel ușor. Pe lângă munca laborioasă pe care o cere, ea prezintă și un risc, mai ales când se referă la mari personalități care au fost mereu prezente în conștiința și opinia contemporanilor și, desigur, și a urmașilor.
„Cartea Cântării Cântărilor se aseamănă unei femei care strălucește de frumusețe și care își sporește frumusețea naturală printr-o podoabă de mult preț, dar care este cuvioasă în purtare, iar în ascuns, are dispoziții potrivnice foarte înfățișării exterioare. Căci privirea asupra unei asemenea femei stârnește poftă celor desfrânați, cercarea însă vădește cumințenia ei, care nu se potrivește cu cortul cel dinafară.
„Cartea numită Tezaurul (așa apare titlul în cele mai multe manuscrise) reprezintă un fel de manual al ortodoxiei, o mică enciclopedie ortodoxă constând din trei secțiuni: prima secțiune este un rezumat biblic în șapte capitole, începând cu Facerea și încheindu-se cu Nașterea lui Hristos, a doua secțiune este doctrinară, cuprinzând și ea alte șapte capitole, oferind o schiță a principalelor dogme ale credinței ortodoxe, în timp ce a treia secțiune privește domeniul moral având un pronunțat caracter pastoral.