Eşti aici

Sfântul Ioan Gură de Aur despre manifestarea iubirii bărbatului față de femeia sa!
 

Să o cinstești mai mult decât orice și oricine, pentru toate, pentru frumusețe, pentru înțelepciunea ei, și să o lauzi.

Să-i spui cuvinte de dragoste:… Eu, dintre toate lucrurile, mai mult cinstesc iubirea ta și nimic nu-mi este atât de chinuitor și neplăcut pe cât a mă afla undeva departe de tine. Și dacă ar trebui să le pierd pe toate, și dacă aș fi în cele mai mari primejdii, orice lucru aș păți, toate le pot suferi și purta câtă vreme tu îmi ești bine. Și copiii atunci îmi sunt doriți, când tu ne arăți dragoste…

Poate că ea îți va spune cândva: Niciodată până acum nu am cheltuit din ale tale, le am încă pe ale mele, pe care mi le-au dăruit părinții mei. Atunci tu să-i spui: Ce spui, buna mea soție? Tu le ai încă pe ale tale? Care cuvânt poate să fie mai urât decât acesta? Nu mai ai trup care să fie al tău și ai bani? Nu mai suntem două trupuri după nuntă, ci am devenit unul. Nu avem două averi, ci una. Toate sunt ale tale și eu sunt al tău, fata mea. Aceasta mă sfătuiește Apostolul Pavel spunând că bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia. Și dacă eu nu am stăpânire asupra trupului meu, ci tu, cu cât mai mult banii sunt ai tăi!

Niciodată să nu-i vorbești într-un mod banal, ci cu prietenie, cu respect și multă dragoste. Să o prețuiești și nu se va afla în ea nevoia de a căuta prețuire de la alții… Să o cinstești mai mult decât orice și oricine, pentru toate, pentru frumusețe, pentru înțelepciunea ei, și să o lauzi. Să faci vădit faptul că îți place compania ei și că preferi să rămâi acasă, ca să fii împreună cu ea, decât să ieși în piață. Dintre toți prietenii să o preferi pe ea, iar pe copiii pe care ți i-a dăruit tot din pricina ei să-i iubești.

Citește alte articole despre: familie, dragoste, soți, iubire, Sf. Ioan Gura de Aur