Eşti aici

Mărturii despre Sfinţii Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă, cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei

10 LEI
 
În stoc
0724 550 463

Întrucât 2014 este anul comemorativ al Sfinţilor Martiri  Brâncoveni Editura Doxologia aduce în atenţia publicul cititor o lucrare intitulată “Mărturii despre Sfinţii Martiri Brâncoveni; Constantin Vodă, cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei”, autor Oana Mădălina Popescu

Volumul de faţă îşi propune prezentarea şi analiza câtorva dintre cele mai semnificative mărturii, provenind de la surse din veacurile XVII-XIX, referitoare la activitatea religioasă a lui Constantin Brâncoveanu , precum şi la martiriul său şi al familiei. Ancheta realizată în lucrare este centrată pe execuţia domnului muntean, a copiilor săi şi a sfetnicului Ianache Văcărescu , la Istambul, din ordinul sultanului Ahmed III, în 1714. În egală măsură însă, se doreşte conturarea principalelor direcţii ale politicii religioase a principelui român, deoarece acest aspect  prezentat împreună cu martiriul,...

mai mult  +

Întrucât 2014 este anul comemorativ al Sfinţilor Martiri  Brâncoveni Editura Doxologia aduce în atenţia publicul cititor o lucrare intitulată “Mărturii despre Sfinţii Martiri Brâncoveni; Constantin Vodă, cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei”, autor Oana Mădălina Popescu

Volumul de faţă îşi propune prezentarea şi analiza câtorva dintre cele mai semnificative mărturii, provenind de la surse din veacurile XVII-XIX, referitoare la activitatea religioasă a lui Constantin Brâncoveanu , precum şi la martiriul său şi al familiei. Ancheta realizată în lucrare este centrată pe execuţia domnului muntean, a copiilor săi şi a sfetnicului Ianache Văcărescu , la Istambul, din ordinul sultanului Ahmed III, în 1714. În egală măsură însă, se doreşte conturarea principalelor direcţii ale politicii religioase a principelui român, deoarece acest aspect  prezentat împreună cu martiriul, defineşte mai bine personalitatea lui Brâncoveanu. Prin această lucrare se conturează personalitatea lui, aşa cum aceasta rezultă din faptele sale, din timpul vieţii şi din ultimele clipe de dinaintea morţii. Este analizat şi ecoul produs de execuţia sa în cercurile diplomatice, în presă sau în istoriografie.

Cinstirea ca sfânt a lui Constantin Brâncoveanu este atestată documentar încă de la începutul veacului al XVIII-lea, aşadar imediat după moartea sa. La scurt timp după martiriul domnului muntean, al fiilor săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi al sfetnicului Ianache Văcărescu, a apărut un imn închinat lor, compus de mitropolitul de Heracleea, Calinic, cel care va deveni patriarh.

Textul scris în limba greacă, a fost semnalat şi tradus în română de Petre Ş. Năsturel. Se observă că autorul îi numeşte pe Constantin Brâncoveanu şi pe fiii săi „inimoşi mucenici”, „jertfă sfântă” pentru Hristos, „viteji biruitori ai lui Hristos”. Prin urmare, autorul, martor al execuţiei domnului muntean şi a fiilor săi, ţine să precizeze că aceştia au avut moarte de martiri, ucişi fiind pentru credinţă, motiv pentru care le-a închinat acest imn. De asemenea, trebuie precizat că aceste cuvinte care arată mucenicia lor vin nu din partea unui lac , ci a unui ierarh, adică a unei persoane capabile să deosebească o simplă execuţie de o moarte martirică, fiindcă nu orice moarte transformă automat victima într-un mucenic.

Lucrarea prezintă surse istorice contemporane evenimentului, provenind, în marea majoritate de la martori oculari, care atestă faptul că moartea Brâncovenilor a fost una martirică, ei refuzând să treacă la islam pentru a-şi salva viaţa şi preferând mai degrabă să moară decât să-şi abandoneze credinţa. Mărturiile oferă cititorilor o imagine cât mai exactă asupra împrejurărilor uciderii domnului muntean, a copiilor săi şi a sfetnicului Ianache.

Fără a se urmări o prezentare exhaustivă a activităţii religioase a domnului muntean, care s-a bucurat de o atenţie deosebită din partea istoriografiei, în volum se punctează principalele direcţii ale acesteia, pentru a înţelege mai bine că sfârşitul său martiric a încununat o viaţă dedicată apărării Ortodoxiei. Sprijinul acordat Ortodoxiei în Ţările Române, dar şi în întreg Orientul ortodox, a îmbrăcat mai multe forme: danii în bani, obiecte de cult sau cărţi tipărite (de mare valoare într-o epocă în care tiparul nu era răspândit), precum şi ctitoria de lăcaşuri sfnte sau repararea celor existente. De asemenea, prin legături politice şi diplomatice cu Anglia şi Imperiul Hazburgic, Brâncoveanu a încercat îmbunătăţirea vieţii românilor din Transilvania.

mai puțin  -
No votes yet
   ( 0 review-uri)
Data apariției: 
2014
Număr pagini: 
56
ISBN: 
978-606-666-258-1
Tip copertă: 
broșată
Format carte: 
15 x 22,5 cm
Culoare interior: 
monocrom

Cititorii noștri au mai cumpărat

Ai întrebări legate de produs?

Ne poți suna la
0724 550 463
Lasă-ne un număr de telefon
Te sunăm noi!
Vrei să ne trimiți un
email?