You are here

Beneficiile consumului de prune!
 

O cură cu prune s-a constatat că are efecte benefice în prevenirea cancerului (datorită micronutrientelor antioxidante) şi la persoanele cu stări depresive, astenie psihică, surmenaj, stări de oboseală şi regenerarea nervilor degradaţi.

Prunul (Prunus x domestica) este o specie originară din Asia, unde a apărut prin încrucişarea naturală între porumbar şi corcoduş. Romanii au adus prunul în Europa, creând plantaţii în Bosnia, devenită centrul european de cultivare (renumitele prune bosniace).

În Ţările Române, prunul a devenit cea mai importantă specie pomicolă, răspândită de la câmpie până în zona dealurilor sub carpatice. Astăzi sunt cultivate cca 30 de soiuri, bine adaptate condiţiilor de climă şi sol din România, ocupând cea mai mare suprafaţă dintre speciile pomicole.

Fructele proaspete, bine coapte sunt foarte dulci având o cantitate mare de zaharuri (14-15%), mai ales fructoză, levuloză, glucoză şi zaharoză. Urmează pectine, acizi organici, proteine, mucilagii, fibre, fenilstatină şi sorbitol (care stimulează musculatura intestinală, contracţiile colonului şi tranzitul intestinal), beta-caroten, antociani, complexul vitaminic şi sărurile minerale în care predomină potasiu şi magneziu.

Valoarea enrgetică a fructelor proaspete este de 58-62 kcal la 100 g, iar la fructele uscate ajunge la 250 kcal. Prunele sunt bine cunoscute pentru proprietăţile laxative, decongestive pentru ficat, dezinfectante şi diuretice. Sunt regenerante pentru sistemul nervos, fortifiante şi energizante pentru persoane anemice, debile şi în convalescenţă.

Ca acţiuni terapeutice specifice, se remarcă la nivelul aparatului digestiv efecte bune în gastrite hiperacide, ulcere gastrice şi duodenale, steatoză hepatică, hepatită cronică, ciroză hepatică, spleno megalie, constipaţii cronice şi paraziţi intestinali prin curăţirea colonului.

În afecţiunile cardiovasculare prezintă efecte în tratarea hipertensiunii arteriale, în ateroscleroză şi în reducerea colesterolului „rău” (LDL) depus pe arterele cerebrale şi periferice; astfel, se blochează
formarea cheagurilor de sânge în vasele circulatorii.

O cură cu prune s-a constatat că are efecte benefice în prevenirea cancerului (datorită micronutrientelor antioxidante) şi la persoanele cu stări depresive, astenie psihică, surmenaj, stări de oboseală şi regenerarea nervilor degradaţi. În alimentaţie sunt recomandate fructele proaspete, consumate dimineaţa, pe stomacul gol, sau la începutul meselor, având efecte laxative în combaterea constipaţiei. În unele zone se consumă prune cu pâine neagră sau intermediară. Introduse în regimul alimentar hiposodat, prunele au efecte bune la bolnavii de gută şi nefrite.

În timpul iernii sunt foarte bune prunele uscate, bogate în Fe şi cu valoare energetică ridicată, recomandate la copiii anemici, adolescenţi în creştere, sportivi şi persoane care depun eforturi fizice mari.
Este suficientă o cură cu câte 10-12 fructe uscate pe zi pentru a avea efecte în:
– decongestionarea ficatului, dispariţia balonărilor, refacerea vigorii stomacului şi a intestinelor, inclusiv stimularea poftei de mâncare;
– reducerea riscului accidentelor vasculare cerebrale, prevenirea cancerului de colon şi dezintoxicarea rinichilor.

Întrucât prunele uscate sunt foarte concentrate în zaharuri se vor digera mai lent şi de aceea trebuie să fie bine mestecate. Nu vor fi consumate de persoanele diabetice, datorită pericolului de creştere
a glicemiei din sânge.

Read other articles about: prune, prun, beneficii, cancer