You are here

Harul lui Dumnezeu sau 1 milion de dolari?
 

Imaginează-ți că mergi pe stradă și că te întâlnești cu un bancher bogat. Trecând pe lângă el, acesta se decide să discute cu tine și, din bunăvoință, îți scrie un cec de un milion de dolari. În situația de față, te poți considera milionar pentru că ții cecul în mâinile tale?

Aproape toate denominațiunile protestante cred că noi suntem izbăviți de mânia lui Dumnezeu doar prin credința noastră în Iisus Hristos, fără fapte, însă te invit să facem un exercițiu de imaginație.

Imaginează-ți că mergi pe stradă și că te întâlnești cu un bancher bogat. Trecând pe lângă el, acesta se decide să discute cu tine și, din bunăvoință, îți scrie un cec de un milion de dolari. Bancherul îți explică și faptul că ar trebui să mergi repede la bancă să îți încasezi cecul. În situația de față, te poți considera milionar pentru că ții cecul în mâinile tale?

Gândește-te la acest lucru. Ții un milion de dolari în mâinile tale? Nu. Ceea ce ai este o hârtie care promite să te pună în posesia banilor. Hârtia nu are nici o valoare până când tu nu hotărăști să crezi că ea este autentică și să treci la acțiune. Dacă pur și simplu o lași în buzunar, ea nu are nici o valoare. Trebuie să crezi prima dată că cecul este real. S-ar putea spune că trebuie să ai credință în ceea ce privește valoarea cecului. Apoi trebuie să duci cecul la bancă. Harul ți-a adus gratis cecul, fără ca tu să faci vreo lucrare deosebită în acest sens și fără ca tu să fii vrednic de aceasta. Dar harul nu te va forța să crezi sau să mergi la bancă. Adevărul este că trebuie să faci și tu ceva.

Viața creștină, potrivit învățăturii ortodoxe, este un proces de sinergie sau de colaborare. Putem vorbi doar de împreună-lucrarea sau colaborarea noastră cu Dumnezeu datorită harului Său revărsat peste noi. El ne iubește atât de mult, încât L-a trimis pe Fiul Său la noi, și a făcut acest lucru cu atâta generozitate! Noi nu am fi putut face nimic pentru a câștiga bunăvoința lui Dumnezeu. Domnul Iisus Hristos nu S-a întrupat pentru că noi am fi fost drăguți sau adorabili sau buni. Sfântul Pavel scrie că „Dumnezeu Își arată dragostea Lui față de noi prin aceea că, pentru noi, Hristos a murit când noi eram încă păcătoși” (Romani 5, 8). Harul lui Dumnezeu se arată lucrător în lume prin faptul că El ni-L trimite pe Fiul Său fără a pretinde vreo plată, și acesta este începutul mântuirii noastre.

Domnul Își arată harul prin faptul că alege să sufere și să moară de bunăvoie pe cruce. Harul i se dă fiecărui om, fie că este bărbat, femeie sau copil, indiferent cine este sau ce a făcut în viață, deoarece Domul Iisus Hristos este „Dumnezeul cel Viu, Care este Mântuitorul tuturor oamenilor, mai ales al credincioșilor” (I Timotei 4,10). Hristos ne dă gratis tuturor mântuirea și depinde de fiecare dintre noi să intrăm în ea. Domnul scrie cecul și acum noi trebuie să facem o alegere. Alegerea să îl acceptăm sau nu.

Fragment extras din cartea: „Căutați căile cele de demult. Să descoperim adevăratul rost al Bisericii”

Read other articles about: mantuire, Fapte, credinţă, har