Eşti aici

Dacă te doare sufletul ce faci?
 

Dacă te doare inima mergi la cardiolog, dar dacă te doare sufletul ce faci?

Este o întrebare care mă frământă de câteva zile, dimpreună cu căldura și umezeala asta insuportabilă.

Dacă te doare inima mergi la cardiolog, dar dacă te doare sufletul ce faci?

Este o întrebare care mă frământă de câteva zile, dimpreună cu căldura și umezeala asta insuportabilă. Poate că semnificația zilei de astăzi ne va face să uităm puțin de ce este în jurul nostru și ne va concentra privirea mai mult spre interiorul nostru.

Astăzi este despre Sfântul Luca Al Crimeii sau Sfântul Luca Doctorul, un om care a reușit într-o perioadă extrem de dificilă pentru credința ortodoxă, într-un regim ateu, să promoveze valori ce și astăzi încep să fie date uitării, credința, nădejdea și dragostea, fiind deopotrivă chirurg și episcop.

Astăzi dacă vorbim de sfințenie, cu siguranță că ne imaginăm faptul că sfântul are calități mistice, dar sfântul înseamnă, pur și simplu, pus deoparte pentru un scop anume. Sfințenia este dobândită atunci când persoana în cauză își păstrează viața doar pentru Dumnezeu, trăiește doar pentru scopul divin. Același lucru a reușit să facă și Luca Doctorul, a reușit să fie și chirurg și episcop, și apărător al credinței și martir, și doctor și pacient, și bogat și sărac; toate doar pentru Dumnezeu și oamenii pe care îi îndrăgea atât de mult. Un exemplu demn de urmat de noi toți. Sigur că astăzi nouă ne este mult mai ușor să ne mărturisim credința, nu suntem torturați, interogați, exilați sau încarcerați, suntem cel mult luați ușor în râs pentru gesturile creștine pe care le facem, și de care ar trebui să încetam să ne mai rușinăm.

O viața în Hristos presupune asumarea numelui de creștin, cu toate urmările pozitive și negative, iar Sfântul Luca, un sfânt contemporan merită citit, studiat, învățat și aplicat de către noi toți. Din păcate sărbătoarea unui sfânt nu mai reprezintă un moment de aplecare asupra vieții și operei acestuia, ci doar un moment de petrecere în care rugăciunea și meditația este înlocuită de tort și mâncare serioasă udată din plin cu multe urări de „La mulți ani!”.

Ps. Astăzi este despre Sfântul Luca Doctorul, iar dacă te doare sufletul înghenunchează la icoana lui, el sigur te așteaptă cu leacul potrivit!