Eşti aici

Convorbiri, taifasuri, divanuri, portrete

30.5 LEI Reducere 71%
8.84 LEI
 
În stoc
0724 550 463

„Tomul acesta de vorbiri cu semeni ai mei, cei care prin lucrarea lor ne‐au dăruit bucuria scăpărării spiritului, este al cincilea op al nostru de o asemenea factură. Socotesc dialogul ca unul dintre modurile cele mai stimulative de cunoaştere între oameni şi‐l văd ca o potecă ce poate duce la comuniunea mult dorită. Îndeletnicirea de om de radio şi televiziune de aproape o viaţă mi‐a îngăduit să practic acest gen de presă şi să‐i dau, aşa cum au observat unii dintre comentatori, dar mai ales mulţi ascultători, telespectatori şi cititori, o coloratură personală. Taifasul, divanul, convorbirea în optica mea au îmbrăcat haina mărturisirii, conturându‐se astfel de multe ori din ţesătura de vorbe, portrete interioare. Poftirea la sfat, climatul de încredere, creat spontan şi reconfortant, au avut drept rezultat destăinuiri revelatorii, care altfel, cum au declarat unii interlocutori, n‐ar fi fost,...

mai mult  +

„Tomul acesta de vorbiri cu semeni ai mei, cei care prin lucrarea lor ne‐au dăruit bucuria scăpărării spiritului, este al cincilea op al nostru de o asemenea factură. Socotesc dialogul ca unul dintre modurile cele mai stimulative de cunoaştere între oameni şi‐l văd ca o potecă ce poate duce la comuniunea mult dorită. Îndeletnicirea de om de radio şi televiziune de aproape o viaţă mi‐a îngăduit să practic acest gen de presă şi să‐i dau, aşa cum au observat unii dintre comentatori, dar mai ales mulţi ascultători, telespectatori şi cititori, o coloratură personală. Taifasul, divanul, convorbirea în optica mea au îmbrăcat haina mărturisirii, conturându‐se astfel de multe ori din ţesătura de vorbe, portrete interioare. Poftirea la sfat, climatul de încredere, creat spontan şi reconfortant, au avut drept rezultat destăinuiri revelatorii, care altfel, cum au declarat unii interlocutori, n‐ar fi fost, poate, făcute niciodată.

Tomul de acum, încredinţat spre tipărire Editurii Doxologia, oglindeşte cam toate aceste moduri de a conversa cu cineva, încercând să‐i prinzi personalitatea în ce are aceasta definitoriu, mod ilustrat de mine în presa audiovizuală şi scrisă vreme de decenii. Cartea se deschide cu un interviu cu Eugen Barbu, luat pentru Convorbiri literare cu un magnetofon Uher, împrumutat de la Radio Iaşi, instituţie din care atotputernicele cadre tocmai mă înlăturaseră. A fost o discuţie fără de întrebări prealabile, ce‐a decurs pe nerăsuflate într‐o atmosferă nu din Groapa, ci din Scrinul negru, ori Bietul Ioanide, în casa princiară a prozatorului din buricul Bucureştilor. Urmează alte patru dialoguri pe bază de chestionar, cele cu Titus Popovici, Augustin Z.N. Pop, Mihai Drăgan, Dumitru Micu, inserate toate în pagina de interviu a revistei Convorbiri literare. La aceeaşi modalitate a întrebărilor scrise am recurs din motive obiective şi în cazul interviului ce încheie cartea, cel cu arhimandritul de atunci, episcopul vicar de azi, Timotei Aioanei, aflat în misiune în Ţara Sfântă când l‐am invitat la dialog. Restul interviurilor, adică majoritatea covârşitoare a volumului, sunt cele din sipetul încă neepuizat al emisiunilor de televiziune „Oleacă de taifas” şi „Divanuri duminicale”. Unele din ele, odată transcrise, s‐au tipărit în reviste, în România literară, Convorbiri literare, Revista română, Cronica veche. Am inclus între coperţile cărţii şi zicerile din câteva filme portret de televiziune, consacrate de subsemnatul unor personalităţi ale culturii româneşti, Zoe Dumitrescu‐Buşulenga, Grigore Vieru şi Alexandru Zub. Am făcut‐o, considerând că, deşi nu se încadrează formal în acest gen, ceea ce spun cei în cauză în faţa camerei se integrează spiritului cărţii prin caracterul pregnant confesiv.

Toate vorbirile, rânduite cronologic, după timpul când s‐au produs, luminează, trag eu nădejde, interiorităţi sufleteşti şi cearcă să descopere ceva din taina fiinţei, acea taină care apără, cum sună titlul cărţii cărţilor lui Grigore Vieru. Sunt în acelaşi timp posibile modele, propuse mai ales celor tineri. Aceasta este de fapt şi raţiunea adunării lor în file de carte. Sperăm ca Dumnezeu să ne învrednicească să ducem la bun sfârşit truda nu uşoară a pregătirii pentru tipar a altor câteva zeci de dialoguri de la „Oleacă de taifas” şi „Divanuri duminicale”, ce‐şi aşteaptă încă transcrierea.”

Autorul

mai puțin  -
No votes yet
   ( 0 review-uri)

Prezentare media

Grigore Ilisei - Convorbiri, taifasuri, divanuri, portrete

Categorie: 
Biografii, memorii
Data apariției: 
2015
Număr pagini: 
304
ISBN: 
978-606-666-384-7
Tip copertă: 
broșată
Format carte: 
14,5 x 23 cm
Culoare interior: 
monocrom

Cititorii noștri au mai cumpărat

Ai întrebări legate de produs?

Ne poți suna la
0724 550 463
Lasă-ne un număr de telefon
Te sunăm noi!
Vrei să ne trimiți un
email?