Eşti aici

dragoste
 

Acest volum continuă seria de cărți Problemele iubirii. Dacă primele două cărți – „Problemele iubirii: relațiile de dinaintea căsătoriei” și „Problemele iubirii: criza în familie” – au fost structurate în funcție de etapele relației, în acest volum vor fi analizate diverse probleme des întâlnite privind relațiile atât înainte de căsătorie, cât și cele de familie. Iată care sunt subiectele pe care le abordează acest volum:

– „iubirea virtuală”;

– relația dintre familia nou întemeiată și părinți, îndeosebi soacra;

Iubirea desăvârşită alungă teama

Şi Adam, strămoşul tuturor oamenilor, s-a temut în Rai. Şi dacă încă din Rai frica l-a cuprins pe Adam, cum să nu-i stăpânească teama pe urmaşii lui Adam, care sunt alungaţi din Rai? Când Adam  împreună cu femeia lui au încălcat porunca ascultării, au încălcat legea lui Dumnezeu şi s-au ascuns de la faţa Domnului Dumnezeu. S-au ascuns printre pomii Raiului, s-au ascuns în pădure, precum struţul îşi ascunde capul în nisip, atunci când se simte în pericol, fiind urmărit de vânător. Când Dumnezeu l-a întrebat: Unde eşti?, Adam I-a răspuns: Am auzit glasul Tău şi m-am temut.

Sfântul Ioan Gură de Aur despre manifestarea iubirii bărbatului față de femeia sa!

Să-i spui cuvinte de dragoste:… Eu, dintre toate lucrurile, mai mult cinstesc iubirea ta și nimic nu-mi este atât de chinuitor și neplăcut pe cât a mă afla undeva departe de tine. Și dacă ar trebui să le pierd pe toate, și dacă aș fi în cele mai mari primejdii, orice lucru aș păți, toate le pot suferi și purta câtă vreme tu îmi ești bine. Și copiii atunci îmi sunt doriți, când tu ne arăți dragoste…

Dintre toate lucrurile pe care le face omul, cel mai important pentru fericirea sa este întemeierea familiei. Majoritatea trăirilor noastre, atât cele plăcute, cât și cele neplăcute sunt legate tocmai de familie. Familia este locul în care trăiește iubirea. Calea vieții de familie este acea cale pe care crește iubirea. Ce este oare pentru om mai important decât iubirea?

Cartea Sfântului Tihon din Zadonsk (sec. XVIII) ne vorbește despre cum se cuvine să ne comportăm față de aproapele nostru. Motivele pentru care trebuie să ne iubim aproapele și care sunt păcatele împotriva acestuia, ce înseamnă iubirea de sine și de ce este nevoie să facem loc în viața noastră milei și milosteniei sunt câteva dintre temele de reflecție pe care ni le propune volumul de față.

     Cartea Omilii despre pocăință, dragoste și optimism ne prezintă câteva cuvântări ale Sfântului Nicolae Velimirovici, adresate în special tinerilor, având caracter motivațional. Tema principală a acestei cărți, după cum e anunțată încă din titlu, este optimismul. Sfântul Nicolae Velimirovici le vorbește tinerilor într-un limbaj actual si accesibil, adecvat vârstei lor, această perioadă a vieții caracterizată de întrebări, căutări, dorințe, entuziasm și putere de sacrificiu.

Volumul de față a fost constituit din povețele duhovnicești extrase din corespondența bogată și din predicile remarcabile ale Arhimandritului Ioan. Scopul principal al Părintelui Ioan a fost acela de a oferi hrană duhovnicească credincioșilor, de a-i întoarce pe cei rătăciți în brațele lui Dumnezeu, descoperindu-le voința Lui. „Doar în Biserică și prin Dumnezeu” vedea Părintele Krestiankin renașterea fiecărui om în parte, a țării și a lumii întregi.

Lucrările apărute în colecţia Credinţa Ortodoxă sunt realizate tematic şi vin în întâmpinarea credincioşilor îndrumându-i în însuşirea dreptei credinţe pe temeiul Sfintei Scripturi şi a învăţăturii Sfinţilor Părinţi. Fiecare volum abordează tematici diferite precum Descoperirea dumnezeiască, Despre Sfânta Scriptură, Despre Sfânta Tradiţie etc. lămuririle fiind date sub formă de întrebări şi răspunsuri.

Pagini