Eşti aici

Obsesie nesănătoasă pentru mâncarea sănătoasă!
 

Obsesia pentru mâncarea sănătoasă ar putea deschide încet ușa către un stil de viață și alimentație plin de mândrie, conducându-ne până la a judeca greșit modul în care trăiesc și se hrănesc ceilalți.

Cei care au o obsesie nesănătoasă pentru o hrană de altfel sănătoasă ar putea să sufere de orthorexia nervosa, un termen care nu înseamnă decât „obsesie pentru o alimentație corectă”. Acest termen a fost inventat de Dr. Steven Bratman și se pare că este demn de a fi menționat, întrucât poate deveni un obicei nesănătos.

Am auzit cu toții expresia „prea mult din ceva bun poate să devină dăunător”. De multe ori, când întâlnesc oameni noi, descopăr în mine o dorință secretă: aceea ca oamenii noi pe care îi întâlnesc să nu știe că sunt nutriționistă, pentru că, dacă află, atunci conversațiile noastre vor fi dominate de subiecte pe baza nutriției tot restul timpului petrecut împreună. Iar conversația se va îndrepta în mod inevitabil către un moft de dietă de la știri, sau una despre care se vorbește în reviste, sau una care este promovată abuziv de către o vedetă de televiziune sau alta care circulă pe internet.

Este greu, trăim într-o lume în care suntem bombardați în mod constant și în care ni se vând chiar tot felul de diete ciudate. Simplul act al alimentației devine una dintre cele mai confuze sarcini zilnice de pe planetă. Gălbenuș, bleah; carbohidrați – și mai rău. Vreau să spun că mulți dintre noi devin atât de obsedați de mâncarea sănătoasă, încât aceasta ajunge să devină un idol al vieții noastre.

Obsesia excesivă pentru mâncarea sănătoasă nu ne lasă să permitem ca relația noastră cu mâncarea să fie un timp acordat grijii pentru trup și suflet, un act de comuniune cu Dumnezeu. Obsesia pentru mâncarea sănătoasă ar putea deschide încet ușa către un stil de viață și alimentație plin de mândrie, conducându-ne până la a judeca greșit modul în care trăiesc și se hrănesc ceilalți. În acest context, ar fi înțelept să ținem seama de vorbele înțelepte ale Sfântului Serafim de Sarov: „Stând la masă, nu privi și nu judeca cât mănâncă unul sau altul, ci tu fii atent la tine, hrănindu-ți sufletul cu rugăciunea”.

Dacă acest lucru ne descrie pe vreunul dintre noi – dacă simțim că sănătatea și hrana au devenit niște obsesii ușor nesănătoase –, este bine să ne oprim și să băgăm de seamă. Da, un mod de viață și de hrană sănătos sunt importante, însă trebuie să ne asigurăm că nu pierdem din vedere cel mai important lucru, și anume,  acela de a ne asigura că toate eforturile noastre își au rădăcina într-un context spiritual. După cum a spus Sfântul Marcu Ascetul (secolul al V-lea): „Nu gândi și nu fă ceva fără a avea un scop duhovnicesc, adică să o faci pentru Dumnezeu. Căci dacă vei călători fără rost, te vei strădui degeaba”.

Citește alte articole despre: post, Stil de viata sanatos, sănătate