Eşti aici

Festival de muzică orientală în cinstea domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir
 

În anul 2023 se împlinesc 300 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui cărturar român Dimitrie Cantemir (1673-1723), domnitor al Moldovei și membru al Academiei din Berlin. În acest context, Arhiepiscopia Iașilor împreună cu Primăria Iași, Consiliul Județean Iași, Ateneul Național din Iași și Computerland România organizează, în perioada 26 – 28 mai 2023, Festivalul de muzică orientală „Dimitrie Cantemir”.

Domnul român, pe care George Călinescu îl descrie ca fiind „un erudit de faimă europeană, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru”, își are mormântul la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași, din 1935, când în urma demersurilor lui Nicolae Iorga, osemintele sale au fost repatriate.  În acest context, Arhiepiscopia Iașilor împreună cu Primăria Iași, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Iași, Ateneul Național din Iași și Computerland România organizează, în perioada 26 – 28 mai 2023, Festivalul de muzică orientală „Dimitrie Cantemir”.

Vor fi 3 zile de concerte unice: de muzică orientală, otomană și persană, compusă și culeasă de Dimitrie Cantemir, susținute de cele mai bune ansambluri din România, Turcia și Iran.

  • 26 mai 2023, ora 19.00, Sala Unirii din Iași – concertul extraordinar susținut de ansamblul de muzică veche Anton Pann din București. Concertul este și parte a proiectului Restitutio Cantemir. Înainte de începerea concertului, în foaierul Sălii Unirii poate fi vizitată o expoziție foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, organizată în colaborare cu Arhivele Naționale ale Romaniei.
  • 27 mai 2023, ora 19.00, Sala Unirii din Iași – concertul extraordinar susținut de ansamblul Bezmara din Istanbul.
  • 28 mai 2023, ora 19.00, Sala Iustin Moisescu din incinta complexului mitropolitan din Iași – concertul extraordinar susținut de ansamblul Neoclassical din Teheran.

Accesul este liber, în baza rezervării pe pagina cantemir300.mmb.ro, în limita locurilor disponibile. Locurile în sală se ocupă în ordinea sosirii.

Vă așteptăm la Festivalul de muzică orientală „Dimitrie Cantemir”!

Citește alte articole despre: Dimitrie Cantemir, Editura Doxologia, doxologia