You are here

Tu ce activități faci cu copiii tăi în Postul Mare?
 

Întrucât ne creștem copiii în Biserică, trebuie să găsim de-a lungul Postului Mare căi de împreună-creștere: să postim împreună, să mergem la biserică împreună, să facem fapte bune împreună și să studiem împreună.

Postul Mare este un dar minunat, o vreme aparte care aduce în fiecare an echilibru în inimile noastre. Spunem adesea că Biserica este un spital duhovnicesc. Într-adevăr, Ortodoxia are un fundament terapeutic: credința ne vindecă, ne redă plinătatea în Hristos, astfel încât noi să fim sănătoși la trup, minte și suflet. O parte importantă a terapiei o constituie Postul Mare, care ne dă an de an prilejul de a ne veșteji patimile și de a ne concentra puterile asupra vieții duhovnicești.

Fie că suntem conștienți sau nu, fiecare familie are un ritm al său. Câtă vreme copiii sunt mici, părinții stabilesc programe pentru orele de somn sau pentru activitățile de dimineață, fiind atenți la imprimarea unui ritm sănătos pentru viața copiilor. Pe măsură ce cresc, ei încep să participe la activități în afara casei: sport, muzică, cercuri școlare și altele asemenea. Peste ani, ritmul familiei începe să se plieze pe programe sezoniere stabilite de antrenori și profesori, ceea ce poate genera, așa cum se întâmplă în cultura actuală modernă, un stil de viață agitat.  Postul Mare este antidotul la această problemă: Biserica ne invită să ne „plivim” orarul și să încetinim pasul pentru a ne întoarce atenția și inima spre Dumnezeu.

Întrucât ne creștem copiii în Biserică, trebuie să găsim de-a lungul Postului Mare căi de împreună-creștere: să postim împreună, să mergem la biserică împreună, să facem fapte bune împreună și să studiem împreună. Nădăjduim că aceste cugetări vor oferi familiilor un material de folos pentru reflecție și împreună-învățare, chemând la dialog și oferind ajutor pentru ca postul să fie readus la viață în casele noastre. Pe măsură ce vom înainta împreună în această călătorie, vom afla de ce trăim Postul Mare așa cum a rânduit Biserica. Fie ca această sfântă terapie să vindece inimile familiilor noastre!

„Să îngrijind grădina inimilor noastre” îți urează bun venit! Sperăm că tu și copiii tăi vă veți alătura călătoriei noastre de-a lungul Postului Mare și Săptămânii Mari. Pentru fiecare zi vom oferi o scurtă lectură, urmată de câteva întrebări care te vor ajuta să îți atragi copiii în dialoguri despre credință în contextul acestui timp de creștere duhovnicească și de înnoire. Uneori vom alege o povestire din Biblie, alteori o povestire din viața unui sfânt și, din când în când, doar o mică lecție sau idee legată de Post. Aceste meditații sunt gândite pentru a fi citite zilnic.[...]

Te încurajăm să începi să te gândești la Postul Mare din timp și să începi în familie o numărătoare inversă până la Paști. Aceasta poate fi o cale minunată de a aduce Postul Mare în viața casei tale. Copiii iubesc atenționările vizuale, iar până la Paști este cale lungă. Nu toate familiile sunt atrase de lucrul manual sau de grădinărit; prin urmare, acestea sunt opționale, dar am observat că, în special pentru copiii mici, o numărătoare inversă până la Paști poate face lunga perioadă a Postului mai interesantă și legătura ei cu Paștile mai adevărată.