A apărut la Editura Doxologia cartea capabilă să răspundă curiozității și pretențiilor cititorilor mai avizați, lămurindu-i și ajutându-i în mod real și pe cei care fac primii pași în înțelegerea Liturghiei – Liturghia ortodoxă. Evoluția Liturghiei euharistice în ritul bizantin.
A apărut la Editura Doxologia cartea capabilă să răspundă curiozității și pretențiilor cititorilor mai avizați, lămurindu-i și ajutându-i în mod real și pe cei care fac primii pași în înțelegerea Liturghiei – Liturghia ortodoxă. Evoluția Liturghiei euharistice în ritul bizantin.
Îl are autor pe Hugh Wybrew, traducerea le aparține lui Mihail K. Qaramah și Mihai Răducă, iar prefețele, pentru ediția originală și cea în limba română, sunt semnate de Mitropolitul Kalistos Ware, respectiv Episcopul Petru Pruteanu.
Hugh Wybrew răspunde prin această carte întrebărilor multora dintre cei care caută un sens în tot ceea ce fac, iar celor care s-au „născutˮ gata creștini le deschide perspective, care îi ajută la revitalizarea trăirii credinței ortodoxe. O carte ieșită din comun, mult așteptată și necesară, apărută pe fondul unor căutări personale. Ea reușește să contureze o imagine de ansamblu asupra celei mai mari Taine puse la îndemâna noastră – Liturghia ortodoxă. Lucrarea a fost elaborată după un studiu asiduu, migălos din partea autorului, care a scris-o întocmai cum și-ar fi dorit el să găsească o carte la începutul periplului său în cercetarea liturgică: complexă și clară, în același timp, cu un limbaj accesibil, axată pe izvoarele istorice cele mai relevante care au marcat dezvoltarea cultului din inima Ortodoxiei.
Destinată inițial celor care nu sunt creștini ortodocși, această sinteză liturgico-patristică devine o provocare, un prilej de trezire și pentru ortodocșii „mult prea obișnuiți”, poate, cu Liturghia, pe care au ajuns să o perceapă ca pe o rutină, un must do it, dar lipsit de sevă, ceva formalist care îi vlăguiește, desigur, puțin câte puțin, deopotrivă pe mireni și clerici, fără o înțelegere adâncă a Tainei. Cartea vine cu un suflu proaspăt prin prezentarea evoluției istorice, „rostirea” și punerea în față a textului, trecut prin filtrul exegetic. În plus, autorul creionează cu abilitate și contextul arhitectural și iconografic al locului de desfășurare a slujbei, astfel încât într-adevăr ne face să conștientizăm mai limpede că „în Biserica casei Tale stând, în cer a sta ni se pare”. În momentul acesta, cititorul se află deja transpus în interiorul dinamicului tablou liturgic, începe să deslușească ce se întâmplă, nu mai alunecă în mrejele unei evlavii superficiale, nu rămâne doar „bisericosˮ, ci devine părtaș la Taină. Așadar, prin această cunoaștere, începe să și trăiască ceea ce vede și aude.
Liturghia ortodoxă. Evoluția Liturghiei euharistice în ritul bizantin, scrisă de Hugh Wybrew, este o carte de căpătâi, din seria abecedarului creștin, prin urmare, pe înțelesul tuturor, deopotrivă pentru neinițiați, curioși, pasionați sau – de ce nu? – și pour les connaisseurs.