You are here

Aducând Psalmii mai aproape de noi
 

Cred că astfel de traduceri din gândirea mistică și ascetică a Părinților Bisericii nu pot să nu topească în inima noastră zgura de vorbe în care ne-am pierdut cuvintele.

 O nouă traducere „marca” Doxologia ne aduce textul psalmilor mai aproape de inimă. În traducerea din limba greacă veche a Monahiei Paraschiva Enache, vede lumina tiparului volumul Sfântul Atanasie cel Mare, Tâlcuiri la Psalmi – cuprinzând și fragmente atribuite altor scriitori bisericești (Doxologia, Iași, 2021, 453 pg.). Ediția este îngrijită de Dragoș Mîrșanu, cel care scrie și studiul introductiv - Sfântul Atanasie, Psalmii și viața sufletului (pp. 15-34) - propune notele și Bibliografia (pp. 429- 437) pentru înțelegerea corectă a acestei minunate perle patristice.

Deschiderea traducerii din Comentariul la Psalmi se face prin prezentarea a două texte pe care însuși Sfântul Atanasie le-a așezat prefață hristologică prezentării sale: Epistola către Marcelin, despre tâlcuirea Psalmilor (pp. 35- 64) și scurtul, dar inteligentul preambul la Tâlcuiri (pp. 67-69). Întreg textul, aflat la o primă traducere în limba română, propune o înțelegere dinspre interior, din perspectiva duhovnicească a pocăinței, a întregii cărți a Psalmilor și propune un parcurs de înțelegere a modului în care Hristos Domnul se vădește ca fundament al desăvârșirii pocăinței în iertarea lui Dumnezeu.

Pentru cititorii Psaltirii, efortul Părintelui Bisericii merită urmărit îndeaproape. A dubla lectura Psalmilor cu tâlcuirea lor, cu asumarea conținuturilor ce-i face vii pe buzele rugătorului nu poate fi altfel decât folositor. E o vindecare spre Viață care stă în miezul mărturiei rugătoare a Psalmilor. Cred că astfel de traduceri din gândirea mistică și ascetică a Părinților Bisericii nu pot să nu topească în inima noastră zgura de vorbe în care ne-am pierdut cuvintele. M-am gândit, la finalul lecturii cărții, să vă las semn de carte un text. Nu mă îndur. Citiți. Un soi de liniște inegalabilă, intruvabilă în textele moderne-grăbite și cultural sincretice – curge din frumusețea rugată a acestei tâlcuiri.

Sursa: tribuna.ro

Read other articles about: Atanasie cel Mare, recenzii, prezentare de carte