Creștinul ortodox de acum o mie de ani și creștinul ortodox de azi și cu cel de peste o mie de ani se regăsesc în această frumoasă continuitate tocmai pentru că Biserica Ortodoxă nu schimbă nimic din pravile și din canoane și din tradiție.
Creștinul ortodox de acum o mie de ani și creștinul ortodox de azi și cu cel de peste o mie de ani se regăsesc în această frumoasă continuitate tocmai pentru că Biserica Ortodoxă nu schimbă nimic din pravile și din canoane și din tradiție. Când se va încerca o modernizare a Bisericii Ortodoxe, pe față sau pe ascuns, atunci va fi pusă în pericol însăși existența Bisericii, a omului nostru, a creștinătății.
Că în Europa mulți zic că sunt creștini, că sunt catolici de un fel, de altul, că sunt evangheliști de o mulțime de soiuri, numai ortodocșii sunt de un singur fel și trăiesc după o singură regulă, cea a părinților Bisericii. Dacă creștinul nostru este același de două mii de ani, apoi și dușmanii sunt aceiași... Ei, dușmanii se mai schimbă, își mai schimbă părul, cușma, își mai întorc haina pe dos, ca să nu fie recunoscuți, dar ei tot aceiași rămân. Dușmanii Bisericii nu sunt cei care nu-l au pe Dumnezeu în suflet, ci acei care ar vrea să fie slăviți ca și cum ei sunt Dumnezeu.
Mândria face din om dușmanul cel fără măsură al creștinului. Sau dorința de înavuțire face din om dușmanul oricărei virtuți. Căci cine iubește banul, nu mai poate iubi pe aproapele său.
Vechii creștini se întreceau în virtuți, în fapte bune, în rugăciunea inimii. Creștinii de azi vor să fie și cu un picior în cer, dar și cu unul bine înfipt pe pământ. Or, Dumnezeu ne dă să alegem: să trăim pe pământ în aspirație pentru cele veșnice și trainice.
Fragment extras din cartea: „Părintele Iustin Pârvu – File de Pateric”
- 22 RON