Eşti aici

Cireșele, un deliciu+beneficiu!
 

Cultura cireşului este cunoscută de peste 2500 de ani, la început în Asia, între Marea Neagră şi Marea Caspică de unde a trecut în Europa. În scopuri terapeutice se folosesc fructele delicioase, bine coapte, intens colorate şi neatacate de dăunători.

Cultura cireşului este cunoscută de peste 2500 de ani, la început în Asia, între Marea Neagră şi Marea Caspică de unde a trecut în Europa. În scopuri terapeutice se folosesc fructele delicioase, bine coapte, intens colorate şi neatacate de dăunători.

Fructele de cireş conţin o mare diversitate de componente nutritive între care pot fi menţionate: 10-15% zaharuri (mai ales levuloză asimilabilă de către diabetici), acizi organici (îndeosebi acid salicilic), pectine, antioxidanţi, substanţe polifenolice, saponine, flavonoizi, vitamine (C, A, B1, B2), săruri minerale (de K, Ca, P, Mg, Fe) şi unele microelemente absolut necesare în terapia umană (Zn, Cu, Mn, Co). Mare importanţă are acidul elagic care anihilează efectele unor substanţe cancerigene, naturale sau sintetice. Valoarea energetică este redusă (60-70 kcal/100 g). Fructele de vişin au un conţinut mai ridicat de acizi organici, antociani şi beta-caroten, dar mai puţine zaharuri şi acid ascorbic decât cireşele.

Fructele de cireş prezintă efecte diuretice, laxative, depurative, antianemice, hemo statice, sedative, antigripale, hipotensoare, antireumatismale, remineralizante, reconfortante, energizante fizic şi psihic, răcoritoare.Vişinele au proprietăţi astringente şi răcoritoare mai evidente decât cireşele.
Consumul de fructe are efecte terapeutice:

– în bolile aparatului digestiv, cireşele bogate în potasiu şi apă, au efecte în prevenirea constipaţiei iar prezenţa fibrelor şi a sorbitolului favorizează digestia şi normalizează tranzitul intestinal. Bune efecte se constată şi în gastrite, atonie hepatică, colite de fermentaţie şi de putrefacţie, hepatite cronice, litiază biliară, dureri de stomac, gastroenterite. Întrucât sunt mai puţin dulci, cireşele de la soiurile timpurii pot fi considerate ca un panaceu în eliminarea toxinelor din sânge şi în tratarea unor boli metabolice (diabet zaharat, obezitate, celulită).
– previne unele boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, ateroscleroză, insuficienţă cardiacă);
– tratează afecţiunile respiratorii (tuse, gripă, stări febrile, faringite, bronşite, pleurezie, favorizarea transpiraţiei);
– are efecte calmante în durerile provocate de inflamaţiile articulare (artrite, reumatisme);
– combate anemia, demineralizarea organismului şi creşterea întârziată la copii;

Fiind sărace în principii nutritive, cireşele pot fi un „amăgitor al foamei” indicat în dieta persoanelor cu obezitate şi celulită avansată, iar prin acţiunea depurativă vor contribui efectiv la prevenirea îmbătrânirii organismului. Consumul fructelor se face atât în stare proaspătă cât şi sub diferite forme preparate (compoturi, sucuri, siropuri, dulceţuri, plăcinte, gemuri). Sucul de cireşe, cu proprietăţi antioxidante, este util în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a cancerului, încetinind proliferarea celulelor maligne.

Citește alte articole despre: cirese, efectele benefice ale cireselor, despre cirese