Eşti aici

Unde se află porțile prin care oamenii pătrund în paradis sau în infern?
 

Infernul, ca și paradisul, sunt în tine. Tu hotărăști spre care poartă te îndrepți. Nu trebuie să aștepți sfârșitul vieții, ca să nimerești în rai sau în infern.

După mai multe zile ploioase, soarele s-a arătat pe cer, mângâind stâncile sub care s-a adăpostit călugărul. Era bătrân și slab. Tocmai își terminase rugăciunea și se bucura de căldura soarelui, când un samurai și-a făcut apariția lângă peștera lui.
– Bună! L-a salutat noul venit. Se spune că le știi pe toate.
– Nimeni nu le poate ști pe toate.
– Răspunde-mi, totuși, la o întrebare. Se vorbește despre rai și iad. Unde sunt ele? Unde se află porțile prin care oamenii pătrund în paradis sau în infern?

Călugărul l-a cântărit din ochi. Era clar că își dorea din toată inima să ocolească iadul și să pătrundă în grădina paradisului.

– Cine ești dumneata? l-a întrebat călugărul.
– Un simplu samurai.
În Japonia, a fi samurai însemna a fi om de onoare. Cei din clanul lor erau luptători desăvârșiți. Toată viața își cizelau măiestria și nu ezitau să pună imediat mâna pe armă, dacă erau insultați. Știind acestea, călugărul l-a provocat:
– Spui că ești samurai?
– Nu se vede?
– Mă rog. Pari mai degrabă un tâlhar de drumul mare! Jignit, samuraiul și-a smuls sabia, cu gând să-l spintece în două.  Ei, vezi? l-a potolit călugărul. Acum te afli exact în fața infernului. Orbit de furie, omul deschide foarte ușor porțile iadului.

Samuraiul s-a abținut și, rușinat, și-a ascuns sabia înapoi în teacă.

– Iar acum ai bătut deja la porțile raiului. Infernul, ca și paradisul, sunt în tine. Tu hotărăști spre care poartă te îndrepți. Nu trebuie să aștepți sfârșitul vieții, ca să nimerești în rai sau în infern. Alegerea o faci acum, în fiece clipă, prin faptele pe care le comiți. Tu ești stăpânul. Tu ești și raiul, și infernul!

Fragment extras din cartea: „Copiii cerului” 

Citește alte articole despre: raiul, iadul, samurai, calugari