Eşti aici

arhitectura
 

Această carte reunește trei texte despre cum era, cum este și cum ar putea să fie arhitectura creștină, îndeosebi cea ortodoxă. Constrâns de spațiul tipografic, autorul a considerat că acestea trei reflectă mai bine cercetările sale despre spațiul sacru și arhitectura religioasă, integrate în proiectele a două catedrale (una, cea de la Argeș, înfăptuită deja și premiată în 2017 de Academia Română) și a mult mai multor biserici, dar și în paginile câtorva cărți anterioare, dintre care una, Sacred Space, a fost publicată în SUA în 2003.

 

Decorațiunea heraldică a palatului de la Miclăușeni nu a venit ca un veșmânt formal, care să îmbrace o clădire mai veche, concepută în alt spirit, ci a fost gândită împreună cu formele gotice ale castelului din 1888, fiind legată organic de romantismul acelei epoci.

Lucrarea de față, Influențe Art Nouveau în arta decorativă eclesială (...), încearcă să prezinte, mai ales prin intermediul imaginilor, o parte mai puțin vizibilă și încă necercetată a patrimoniului mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. Albumul pune în lumină valoarea artistică a obiectelor de cult tezaurizate aici, inedite piese de mobilier de strană și odoare bisericești, care nu au avut aceeași vizibilitate și nici același impact mediatic de care, pe bună dreptate, s-a bucurat broderia în piatră care acoperă integral...

Cartea profesorului Alexandru Hutanu si a fiului acestuia Ionel Hutanu, Arta ornamentarii mobilierului bisericesc in Biserica Ortodoxa Romana, continua firesc o mai veche aparitie, Arta executarii mobilierului bisericesc in Biserica Ortodoxa Romana, accentuand partea de desavarsire artistica ce urmeaza celei tehnice, de executie. Cartea se adreseaza in mod special celor avizati, dar si celor neinitiati care cauta repere valorice in infrumusetarea a lacaselor de cult.