Eşti aici

asceza
 

„Rugăciunea lui Iisus  te ajută ca zi de zi să-ţi întorci privirea către iubirea fierbinte a lui Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu te va transfigura. Din această carte învăţăm că în viaţa noastră nu există decât o singură tragedie: neputinţa de a deveni sfânt. Îi îndemn pe cei care flămânzesc după prezenţa lui Dumnezeu să citească această carte. Dacă tu, cititorule,  vei răspunde la această chemare cu o inimă sinceră, vei culege prin Rugăciune un rod la care nu te-ai fi putut aştepta vreodată.”

Editor: DANIEL LEMENI

Asceza creștină nu este încercarea omului de a duce un mod de viață divin, ci este însăși viața lui Dumnezeu trăită de om... Mai curând decât o stilizare a vieții în orizontul finalității morții, ascetismul creștinismului primar este viața lui Dumnezeu trăită eshatologic de om în existența lui eclezială... Istoria ascetismului creștin, privită din perspectiva renașterii ecleziale a omului în Hristos, încă se mai scrie.
Pr. John Behr

Începând din copilărie și tinerețe, apoi mai accentuat după pelerinajul de la Ierusalim și Muntele Athos, alesul lui Dumnezeu Gheorghe Lazăr își dedică viața unei slujiri neobișnuite pe care o urmează cu toată puterea.

„Ascetismul”, în societatea seculară modernă, este perceput ca ceva extraordinar de sumbru, aproape sinistru, întru totul diferit de viața omenească „normală”. Mulți înțeleg asceza ca fiind un fel de monstruozitate fanatică sau auto-tortură, ceva precum a merge desculț pe cărbuni aprinși sau a fi spânzurat de propriile coaste – așa cum fac, de exemplu, yoginii și fachirii indieni, spre uimirea tuturor.

"Hristos vine întru slava Sa pe Cruce. Acest adevăr demolează toate concepțiile noastre despre ceea ce este slava, toate ipotezele noastre despre cinste și putere. Într-adevăr, răstoarnă imaginea noastră despre cine și ce este Dumnezeu. Dumnezeu nu este un despot care exercită puterea prin impunerea voinței Sale, Care află slavă în slugărnicia supușilor Săi sau care răspunde la cererile lor meschine. Nu, Dumnezeu Îşi dezvăluie puterea Sa în slăbiciune, înțelepciunea Sa în nebunie, slava Sa pe Cruce, iar voința Sa irezistibilă în dragostea pe care o face...

Această carte este o invitație la introspecție, la regăsirea liniștii și a împăcării cu sine și cu Dumnezeu. Perfectă pentru oricine își dorește să înțeleagă mai profund taina pocăinței și să trăiască o viață în Hristos, sfaturile înțelepte ale Sfântul Ignatie Briancianinov vin cu adevărat în ajutorul celor care se pocăiesc.

Traducere din limba greacă veche de Laura Enache, studiu introductiv şi ediţie îngrijită de Pr. Dragoş Bahrim.

Volumul de față cuprinde toate omiliile și scrierile ascetice păstrate ale Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat (521-592), fiind prima traducere într-o limbă modernă. Sfântul Simeon este cel mai cunoscut dintre sfinții stâlpnici, după ce, omonimul său, numit Simeon cel Bătrân, cu un secol înainte descoperise lumii acest extraordinar mod de viață ascetică. Sfântul Simeon din Muntele Minunat ocrotește de mai bine de 500 de ani Moldova și Lavra Neamțului, prin moaștele sale ce se află aici, odor neprețuit, dăruit Mănăstirii de Sfântul Voievod Ștefan...

Oricât de diferite sunt căile, condiţiile exte­rioare în care trăiesc creştini de vocaţii diferite, ei practic trebuie să împlinească cele două porunci pe care le-a dat Domnul Iisus Hristos: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproa­pele tău ca pe tine însuţi” (Lc. 10, 27). Aceste două porunci sunt la fel de importante şi amândouă trebuie împlinite.