Eşti aici

Postul și „lecția abținerii” pentru viață
 

     De asta are creștinul proba postului, să învețe să se înfrâneze, să mute atenția de pe bunătățile materiale pe bunătățile spirituale. Să deschidă poarta cerului și a sufletului cu cheia rugăciunii.

    Dacă un tânăr învață de la părinte să se abțină azi de la carne și de la mâncăruri de dulce, mâine va învăța să se abțină de la droguri, de la tutun, de la alcool. Lecția abținerii, a interdicțiilor care salvează trupul și sufletul la un moment dat, ajută pe om să treacă peste multe ispite, peste multe necazuri. Spui azi: „Ei, copilul este școlar, nu-l postesc, ca să poată învăța carte!”. Este o greșeală, carte înveți și dacă mănânci fructe, legume, pâine... Ba mintea este mai liberă, trupul este mai liber, poate să facă efort mai mare.

    Este cunoscută povestea lui Alexandru cel Mare care, odată, în pustie, fiind extrem de însetat și fără nicio sursă de apă, avu surpriza ca un soldat să-i aducă puțină apă în casca sa. Luă casca în mână, privi la soldații din jurul său, care se uitau, însetați și ei și la capătul puterilor, apoi dădu apa înapoi și spuse: „Dacă eu beau apa, atunci voi veți fi îndoit de însetați. Să răbdăm deci împreună; înfrânându-ne toți vom izbândi”.

    De asta are creștinul proba postului, să învețe să se înfrâneze, să mute atenția de pe bunătățile materiale pe bunătățile spirituale. Să deschidă poarta cerului și a sufletului cu cheia rugăciunii. Că zicea și un Sfânt Părinte că acel care se domină pe sine îi domină și pe ceilalți și o face cu înțelepciunea duhului și a minții.

Pr. Iustin Pârvu

(extras din volumul Părintele Iustin Pârvu - File de pateric)

Citește alte articole despre: despre post, postul si rugaciunea