Eşti aici

Sarea din bucate
 

În România peste 3 milioane de vârstnici suferă de hipertensiune arterială. Se pare că există şi o explicaţie: consumul de sare la români este de 20 ori mai mare decât ar fi necesar. Anual, se consumă peste 7 kg sare pe cap de locuitor.

Sarea de bucătărie (NaCl) conţine două elemente minerale– sodiul şi clorul. Sodiul consumat în cantităţi rezonabile este absolut necesar pentru celulele organismului, fără acest element neputându-se desfăşura normal reacţiile metabolice şi nu ar fi posibilă viaţa. Nutriţioniştii consideră că este suficientă cantitatea de sare existentă în legume, fructe şi cereale şi, de aceea, ar fi indicat să se renunţe la practica adăugării de sare în timpul gătitului şi la masă.

Excesul de sodiu este însă foarte dăunător întrucât reţine apă în ţesuturi şi favorizează obezitatea, provoacă inflamaţii ale organelor interne (edeme), măreşte tensiunea arterială, îndeosebi valorile dias - to lice, precum şi riscul apariţiei aterosclerozei, a insuficienţei car diace, a infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale. Aceste efecte sunt mai grave la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. În România peste 3 milioane de vârstnici suferă de hipertensiune arterială. Se pare că există şi o explicaţie: consumul de sare la români este de 20 ori mai mare decât ar fi necesar. Anual, se consumă peste 7 kg sare pe cap de locuitor.

Datele statistice arată că, în mediul rural din bazinul Amazonului, aportul de sare este foarte scăzut, iar apariţia hipertensiunii este practic necunoscută. Din aceste date comparative rezultă clar concluzia că un consum mare de sare se corelează, în mod direct, cu incidenţa bolilor cardiace, mai ales la persoanele sensibile la excesul de sodiu. S-a demonstrat că excesul de sare măreşte riscul cancerului de stomac, mai frecvent la bărbaţi (Günter, 2011). Prin cristalizare, sub in fluenţa frigului, sarea provoacă reumatism şi artrită. Alimentele procesate, mai ales cartofii prăjiţi, şunca, slănina, salamurile, sosurile, brânzeturile, conservele, peştele afumat, conţin multă sare, uneori peste 500 mg sodiu la 100 g produs. Alte produse bogate în sodiu sunt: bicarbonatul de sodiu, condimente de sinteză, murături, legume conservate (mazăre), conserve de peşte sau carne, gustări sărate, pui fript, brânză telemea, cartofi pai, iahnie de fasole. În schimb, cerealele, fructele şi legumele au un conţinut redus de sodiu (maxim 200 mg / 100 g).

Reducerea consumului de sare la 5 g pe zi, inclusiv cea „ascunsă” în diferite alimente, va ţine sub control afecţiunile cardio - vasculare, greutatea corpului şi senzaţia de sete permanentă, se evită unele forme de dureri de cap, depresie psihică şi sindromul premenstrual.

Citește alte articole despre: sarea, exesul de sare