Eşti aici

Mila este latura cea mai frumoasă a dragostei
 

Mila este una dintre virtuțile cele mai adânci pe care se bazează creștinismul nostru. Nu se poate progresa fără milă.

     Mila este una dintre virtuțile cele mai adânci pe care se bazează creștinismul nostru. Nu se poate progresa fără milă. Și mi-a rămas, printre alte imagini frumoase, printre tablouri de viață sau de prin viețile sfinților sau din marii scriitori, un tablou din Dostoievski, din „Frații Karamazov”. Este acel tablou când vine la părintele Zosima un tânăr și bate la poarta mănăstirii și spune că vrea să se facă monah.

     Și prima încercare, ca pretendent la viața monahală, este cea care se referă la „ascultările de inimă”. Și se duce părintele stareț, cu ucenicul nou venit, la una din chiliile mănăstirii și îi zice: „Iată, aici, trebuie să ai grijă de bătrânul acesta!”. Când a intrat acolo în chilie băiatul – unul cu un nas subțirel!– l-a izbit mirosul, aerul închis al camerei. „Ce am de făcut?”, întreabă tânărul. „Păi, îl speli, îi aduci mâncare de la bucătărie, îi citești din viața sfântului, citești din Scriptură, îi faci rugăciunea de seară, de dimineață, îi faci toată rânduiala unui călugăr. Dar, pe lângă acestea, ceea ce este mai important, să ai grijă de trupul lui, săracul. Trebuie să-l cureți, să-l speli, să-i faci baie, să-l îngrijești ca pe-un copil mic.”

    A rămas fratele acolo după ascultarea primită și a stat o zi, două, trei..., apoi vine la părintele stareț: „Părinte, nu mai pot sta! Este foarte greu”. „Du-te, frate, încearcă încă o dată, mai stai și vezi, poate te-apropii de durerile bătrânului, de suferințele lui. Poate că mâine am să fiu eu acolo, cel bătrân și neputincios. Sau tu...?” Se duce din nou și mai face o încercare, o ascultare, și vine iarăși: „Părinte, este greu!”; „Frate dragă, mai încearcă, mai du-te și-a treia oară și dacă n-ai să poți și-a treia oară, vii și-mi spui”. A doua zi, vine așa și-i spune părintelui: „Eu nu mai pot!”; „Ei, frate dragă, în cazul acesta mergi de unde ai venit, că nu ești bun”.

    Mila, asta este esența iubirii de aproape, de frate, de soră, de mamă, de tată, de prieten, de vecin, de străin. Omul fără dragoste, fără apropiere față de suferință, nu poate merge la judecata lui Dumnezeu. Fără această apropiere și simțire, nu putem trăi în mănăstire, dar nici în societate.

 Părintele Iustin Pârvu                                                                                                                                                                                                                                                                                             (extras din volumul Părintele Iustin Pârvu - file de pateric)

Citește alte articole despre: despre mila, mila, mila crestina, milostenie, despre milostenie