Milostivirea este mai presus de feciorie, de post și de rugăciune. Cel milostiv, dacă trăiește după porunci, și fără feciorie este imitatorul lui Dumnezeu.
Milostivirea este mai presus de feciorie, de post și de rugăciune. Cel milostiv, dacă trăiește după porunci, și fără feciorie este imitatorul lui Dumnezeu care spune: „Fiți milostivi, precum și Eu sunt milostiv” (cf. Lc. 6, 36). Ești sărac, suferi lipsuri, neajunsuri – fii milostiv după putere. Dumnezeu va aprecia bunăvoința și sârguința ta, nu cantitatea banilor tăi. Îi vei da unui sărac o copeică, Dumnezeu o va aprecia mai mult decât sutele și miile de ruble date de un bogat în propria vanitate și din propriul egou.
Vanitatea și mândria strică întreaga valoare a milosteniei; un model în acest sens este fariseul care dădea zeciuială din toate veniturile sale. Cei doi bani ai văduvei, dăruiți cu inimă și cu smerenie, au cântărit în ochii lui Dumnezeu mai mult decât jertfele vanitoase ale bogatului.
Milostenia curățește o mulțime de păcate. Săracii de aceea se și află în calea noastră, pentru a încerca inimile creștinilor. Ei sunt o probă pentru noi, și la Înfricoșătoarea Judecată a lui Dumnezeu ne vor fi fiemijlocitori, ajutători și ocrotitori, fie acuzatori ai cruzimii noastre. Fericiți vor fi atunci cei milostivi, căci vor fi miluiți!
Fragment extras din cartea: Părintele Ioan Krestiankin, „degetul dumnezeieștii pronii” – mărturii și cuvântări