Eşti aici

Care este originea cuvântului „cimitir”?
 

În cuvântarea „La cimitir și la Crucea Domnului”, Sfântul Ioan Gură de Aur amintește despre originea cuvântului „cimitir”, care face pomenirea de Cruce. După cum Hristos a fost răstignit în afară porților Cetății, tot astfel, locul rămășițelor pământești ale fiecărui creștin se va afla în afara orașului.

În cuvântarea „La cimitir și la Crucea Domnului”, Sfântul Ioan Gură de Aur amintește despre originea cuvântului „cimitir”, care face pomenirea de Cruce. După cum Hristos a fost răstignit în afară porților Cetății, tot astfel, locul rămășițelor pământești ale fiecărui creștin se va afla în afara orașului:

„Vezi că pretutindeni moartea este numită somn; pentru aceasta și locul se numește cimitir, adică loc de dormit. Numele ne este folositor și plin de filosofie. Așadar, când aduci aici pe un mort, nu te pierde de supărare; căci nu-l aduci la moarte, ci la somn.

Iți este de ajuns acest nume pentru mângâierea durerii. Află unde îl duci: la locul pentru dormit; și când îl duci: după moartea lui Hristos, când au fost tăiate legăturile morții. În chipul acesta, puteți să culegeți multă mângâiere și de la locul unde este așezat, și de la timpul în care a răposat.”

Citește alte articole despre: cimitir, adormire, moarte