Eşti aici

eseuri
 

Există în viața omului anumite persoane, locuri, momente, care nu pot fi uitate, care îl marchează. Coincidențele pe care noi le numim astfel pot fi lucrări providențiale. De ceva timp mă frământă gândul de a pune pe hârtie câteva „coincidențe” din viața mea, dar nu am avut curajul, sau dispoziția, sau inspirația de a le scrie. Astăzi însă, 21 februarie 2024, fără să-mi propun acest lucru mai înainte, am simțit un îndemn din interior: „Scrie!” și m-am văzut și pregătit pentru a face acest lucru.

 

Ediția a doua, revizuită și adăugită

Prospețimea reconfortantă a bunului simț.
Adrian Papahagi

Astăzi e nevoie de curaj ca să spui ce crezi. Autorul cărții de față are acest curaj... El a ales să gândească normal și și-a asumat riscul de a nu fi trendy, de a înfrunta stigmatul „indisciplinei” intelectuale.
Andrei Pleșu

 

Alegerea voită a veșmântului simplității stilistice este dovada certă a esențializării. Nimic forțat, nimic în plus, nicio tușă exagerată sau ostentativă în acordurile acestei ode a bucuriei. Autorul ei face parte din stirpea contemplativilor, a celor care se minunează cu recunoștință în fața fiecărei piese din puzzle-ul nesfârșit al lumii. Scriitura devine astfel închinăciune, cuvântul o lucarnă spre primenirea gândului coborât în inimă, iar volumul un lăcaș de cult la îndemâna tuturor celor care caută răspunsuri, fără a ocoli frumusețea întrebărilor...

Ediția a doua, revizuită și adăugită

 

Ce ne oferă Părintele Mihail în prezentul volum?
Ne oferă un buchet de texte elaborate de-a lungul timpului și publicate în Ziarul Lumina al Patriarhiei Române sau pe portalul „Doxologia” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Cele peste 100 de texte, așezate sub titlul Miride și merinde, sunt împărțite tematic în nouă capitole, numărând la un loc, peste 400 de pagini. 

Fără îndoială, cititorilor dornici de culori, metafore și figuri artistice aceste povestiri li se vor părea prea simple. Ținem să le reamintim tuturor că realitățile fundamentale sunt simple și totuși bogate și profunde: aerul, apa, Dumnezeu. Dincolo de simplitate, în aceste povestiri cititorul va găsi însă înțelepciunea bătrâneții, frumusețea vieții, rostul esențial al ascezei și puterea credinței, care pe toate le poate vindeca, întări, înfrumuseța și mântui.

Pr. George Remete

Nu e prima dată când scrisul Părintelui Ioan-Florin Florescu mă instruiește, mă consolează, mă bine dispune. Ca cititor, am întotdeauna ceva nou de învățat, ceva întremător de trăit, ceva de natură să transforme răspunsurile gata-făcute în pasiune interogativă, în căutare răsplătitoare. Ceea ce, din păcate, e o experiență rară, când e vorba de alte texte „edificatoare”, în care, de multe ori, cum o spune și Părintele Florescu, certitudinile previzibile evacuează „uimirea și cutremurul”.