Eşti aici

sfaturi
 

Fără îndoială, cititorilor dornici de culori, metafore și figuri artistice aceste povestiri li se vor părea prea simple. Ținem să le reamintim tuturor că realitățile fundamentale sunt simple și totuși bogate și profunde: aerul, apa, Dumnezeu. Dincolo de simplitate, în aceste povestiri cititorul va găsi însă înțelepciunea bătrâneții, frumusețea vieții, rostul esențial al ascezei și puterea credinței, care pe toate le poate vindeca, întări, înfrumuseța și mântui.

Pr. George Remete

Postul Mare este un dar minunat, o vreme aparte care aduce în fiecare an echilibru în inimile noastre, dându-ne ocazia de a ne veșteji patimile și de a ne concentra puterile asupra vieții duhovnicești. Această carte se adresează întregii familii, de la mic la mare. Întrucât ne străduim să ne creștem copiii în Biserică, trebuie să găsim de-a lungul Postului Mare căi de împreună-creștere: să postim împreună, să mergem la biserică împreună, să facem fapte bune împreună și să studiem împreună.

Viața duhovnicului care stăruie în pocăință adâncă va fi bogată în experiențe atât de bucurie, cât și de suferință duhovnicească. Mintea lui se mișcă simultan pe toată adâncimea, înălțimea și lățimea căii Domnului. O lume de o măreție de nedescris i se dezvăluie duhului său: „El vede atât adâncurile întunecate ale gropii, cât și Lumina Împărăției”.

Arhim. Zaharia Zaharou

 

Viața veșnică...

Toți vor să trăiască! Ce este mai de preț decât viața? Viața le place tuturor. Dar viața de la cine vine? Numai de la Dumnezeu! Oare vrem să murim și să ne chinuim veșnic? O, nu, sub nici o formă, căci nici un ceas de chinuri uneori nu suntem în stare să-l suportăm! Dar cum este oare chinul cel veșnic?

Nu așa ne-au învățat bunicii!

Mi se pare mie sau în ultimul timp ne cam mor copacii „de foame”, uităm mirosul aerului curat, iar gingășia față de natură și animale devine de domeniul trecutului? Pe drumul spre locul de muncă, în fiecare dimineață, agitația de pe străzi face ca aerul să fie aproape irespirabil, însă astăzi am ajuns mult mai devreme la muncă, înaintea oricărui ambuteiaj, a oricărei mașinării de scos fum, a oricărei „vorbe de duh” donate cu multă recunoștință participanților la trafic.

Esențial. Practic. Personal. Aceste trei calități descriu conținutul cărții „O viață în Hristos”, unde putem găsi citate extrase tematic din scrierile și predicile Sfântului Ioan din Kronstadt. Întâlnim o diversitate de subiecte: cunoașterea elementară și înțelegerea transpusă în fapte a învățăturii de credință, recunoașterea subtilităților idolatre de astăzi, și mai cu seamă cunoașterea de sine ca potențial încă neexplorat (vocația privilegiată de fii ai lui Dumnezeu, după har), și implicit urmărind cu multă atenție greșelile, denaturările pe care le putem...

Spiritualitatea ortodoxă dezvoltă o înaltă învăţătură privind rolul familiei în viaţa omului, al soţului şi al soţiei, unul pentru celălalt.. Potrivit acestei învăţături, în viaţa unui soţ creştin soţia sa reprezintă cea mai frumoasă biecuvântare pe care Dumnezeu-iubire i-o poate oferi bărbatului, pentru ca aceasta să îi împodobească sufletul cu trăsături legate de „eternul” ei feminin: căldura sufletească , bunătatea, delicateţea, sensibilitatea, fiindu-i alinare ş mângâiere, pe valurile atât de învolburate ale vieţii prezente, către ţărmul mântuirii....

Menită să ajute persoanele dependente de alcool, lucrarea ,,Cum tratăm alcoolismul’’ constituie un veritabil ghid practic. Bine documentată şi structurată, lucrarea corespunde actualelor studii ştiinţifice legate de această problemă expunând ideile de bază privind conceptul de boală a alcoolismului dar şi principiile de recuperare; de asemenea, în final, sunt descrişi cei 12 Paşi ai programului Alcoolicilor Anonimi.