Cât de mult mi-au mai plăcut “Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă! Nu știu cum se face, dar de poveștile lui îmi aduc aminte ca fiind primele citite în copilărie, pe care le-am reținut cel mai bine. Graiul acela moldovenesc și darul de a povesti, m-au cucerit de-a dreptul.
Cât de mult mi-au mai plăcut “Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă! Nu știu cum se face, dar de poveștile lui îmi aduc aminte ca fiind primele citite în copilărie, pe care le-am reținut cel mai bine. Graiul acela moldovenesc și darul de a povesti, m-au cucerit de-a dreptul.
Mare mi-a fost surprinderea, plăcută bineînțeles, când am început să citesc “Împărăția lui Ciuboțel“, carte scrisă de Spiridon Vangheli, editată de Doxologia Junior.
Viața la țară, graiul moldovenesc de care va spuneam și darul de a povesti câte-n lună și-n stele le-am reîntâlnit în această carte. Textul poate fi pe alocuri mai greu de urmărit din cauza inversiunilor, ca figură de stil, și a vorbelor specifice din Moldova, în cazul în care sunteți din alte zone ale țării.
Ciuboțel este un băiețel cam năzdrăvan, care își pune pe jar părinții de fiecare dată când iese pe ușa casei. Acesta își dorește cu atâta ardoare bunici încât îi construiește din zăpadă. Da, din zăpada aceea multă din curte și de peste gard, adunată în toiul iernii.
Dar asta nu este tot. Oamenii de zăpadă prind viață și grai. Așa apar Moș Dalbu și Mătușa Dalba care veghează zi și noapte de la gardul casei. Două personaje, care îl vor ajuta și îndruma pe Ciuboțel în cele ce vor urma.
Citind înainte cartea, Doctorul Aumãdoare, scrisă de Kornei Ciukovski, nu pot să nu asemăn pe alocuri stilul de povestitor al lui Vangheli și cu cel al lui Ciukovski. O să descoperiți asta în momentul în care Moș Dalbu și Mătușa Dalba își fac apariția și au un stil anume de a comunica, exact ca și animalele doctorului Aumădoare.
Povestea este încărcată de magie și de inocența pe care o regăsim doar în copilărie. Pitici, magie, bunătate și năzdrăvănii, versuri, cântece și voie bună. Pe toate le întâlnim în Împărăția lui Ciuboțel, povestea băiețelului care are un scop în minte și în suflet: să-și ajute satul, Turturica, în fel și chip. Dacă va reuși, rămâne să descoperiți, citind alături de copii peripețiile sale.
Ilustrațiile lui Boris Diodorov completează foarte frumos viața la țară izvorâtă din cuvintele lui Spiridon Vangheli.
Cartea are un format de calitate, cu coperte cartonate și pagini lucioase, legate bine. De asemenea, la finalul cărții găsiți atașat un CD audio cu povestea lecturată de scriitorul Spiridon Vangheli și actorul Petru Hadârcă, produs de către Radio Moldova, în anul 2014.
Mulțumesc Editurii Doxologia pentru această carte. Pentru mai multe detalii despre Împărăția lui Ciuboțel, consultați site-ul editurii.
Articolul de mai sus a fost preluat de pe site-ul bookstile.ro.
- 52 RON