Eşti aici

Despre ascultare
 

Ascultarea este o virtute care are caracteristica aceasta de a te răsplăti imediat. Te răsplăteşte şi acum, dar te va răsplăti şi în viaţa viitoare.

Ascultarea bună este ascultarea cea conform voii lui Dumnezeu. Aceasta te împlineşte imediat. Îndată ce faci ascultare, primeşti o bucurie interioară care îţi satisface adâncul sufletului. Şi un sfânt spune: „Fericit este acela care are buna ascultare, fiindcă prin ea se face cu adevărat următor al Stăpânului Hristos”.

Era un monah care întotdeauna simţea înlăuntrul lui o foarte mare bucurie. Când a fost întrebat cum de reuşeşte acest lucru, a răspuns că nu ţinea răutate cu nimeni şi că toţi îl iubeau fiindcă faţă de toţi făcea ascultare.

Ascultarea este o virtute care are caracteristica aceasta de a te răsplăti imediat. Te răsplăteşte şi acum, dar te va răsplăti şi în viaţa viitoare. Faci ascultare şi pui o presiune asupra ta să împlineşti ceea ce ţi s-a poruncit. Şi această presiune pe care o pui asupra ta naşte în sufetul tău bucuria. Iar bucuria aceasta creşte când ştii că plata ascultării tale te aşteaptă nu numai în această viaţă, ci şi în cealaltă. A zis Hristos: Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum Împărăţia cerurilor se ia prin asalt, iar cei ce-i dau asaltul o înşfacă (Mt. 11, 12). Nu a spus pur şi simplu „iau împărăţia”, ci a spus „o înşfacă”. Înșfăcarea denotă o modalitate laborioasă şi fulgerătoare. Este asemenea unui furt. Trebuie să pândeşti momentul potrivit, deoarece este posibil ca într-un minut să ţi se dea un prilej foarte scump ca să înşfaci Împărăţia cerurilor. De altminteri, zice şi Domnul: În ceea ce te voi găsi, în aceea te voi judeca.