Eşti aici

studii teologice
 

Subiectul prezentei cercetări este cel puțin la fel de vechi precum propovăduirea apostolică, întrebarea dregătorului etiopian cu privire la pasajul isainic pe care îl lectura (Isaia 53, 7-8): Περὶ τίνος ὁ προφήτης λέγει τοῦτο; (Despre cine spune profetul aceasta? Fapte 8, 34) străbătând de atunci înainte veacurile și antrenând literatura biblică în dispute dintre cele mai aprinse.

Volumul de față recuperează o parte dintre textele celor două ediții ale Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae” desfășurate la Iași, între 9-11 mai 2018 și 15-17 mai 2019, cu tema Local și universal în Ortodoxia românească. Credință-Unitate-Identitate și, respectiv, Creștinismul în postcomunism (1989-2019). Tranziție-terapie-tendințe.

Facultatea  de  Teologie  Ortodoxă  „Dumitru  Stăniloae”  din  cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din  Iași a  organizat, cu  ajutorul  lui Dumnezeu, în 2021, a VIII-a ediție a tradiționalului Simpozion Internațional „Dumitru Stăniloae”.  

Edițiile XII-XIII ale Simpozionului Internațional „Studia Theologica Doctoralia”, cu tema generalǎ: Cercetǎri doctorale în pandemie – provocǎri, soluții, oportunitǎți, au fost dedicate Anului omagial al pastorației românilor din afara României și Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgicǎ și culturalǎ a cimitirelor în Patriarhia Românǎ și s-au organizat la Iași în zilele de 10-11 mai 2021, cu desfǎșurare on-line.

Anul 2017, a fost considerat Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română. Cu acest prilej, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, a organizat, în perioada 23-24 octombrie 2017, simpozionul național, intitulat Icoană și mărturisire în viața Bisericii, care a reunit ierarhi, profesori de teologie, istorici, specialiști din întreaga țară, precum și din...