Eşti aici
Sfantul Ioan Iacob Hozevitul
Întristarea cea pentru păcate
Am amintit că cel care se pocăiește cu adevărat, trebuie să simtă durere în inimă pentru păcatele sale, adică să aibă întristare și zdrobire de inimă. Avem ca pildă întristarea Sfântului Prooroc David, care uda cu lacrimi așternutul său și băutura sa cu lacrimi o amesteca. Iar în Sfânta Evanghelie, avem pilda vameșului celui păcătos, care din multă rușine și întristare nu îndrăznea să ridice ochii săi către cer, ci se tânguia, bătându-și pieptul cu pumnii.
Despre folosul canonului de spovedanie
Cel care-și păzește canonul său este fiu adevărat al Bisericii. Așa scrie Sfântul Nicodim Aghioritul, și anume, iată ce spune despre aceasta: „De vei păzi canonul duhovnicului tău, arăți prin aceasta că în adevăr te pocăiești și ești adevărat fiu «al lui Dumnezeu» (după dar), și al Sfintei Biserici, care a rânduit această certare a canonului. Iar dacă, dimpotrivă, vei lepăda canonul duhovnicului tău, aceasta este semn că pocăința ta nu este adevărată, ci mincinoasă. Este semn că nu ești adevărat fiu al lui Dumnezeu și al Bisericii”.
volum prefatat de PF Parinte Daniel, Patriarhul BOR, si de IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si ingrijit de pr. prof. Ioan Mihoc, Vasile Pavaleanu si Viorel Laiu.
DARURI DE CARTE PENTRU UN MARE SFÂNT ROMÂN
DARURI DE CARTE PENTRU UN MARE SFÂNT ROMÂN
Pe 5 august, Biserica îl sărbătoreşte pe cel mai important sfânt român al secolului XX, Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ-Hozevitul (1913-1960). Ca majoritatea sfinţilor care s-au nevoit din veac, şi Sfântul Ioan a trăit într-un anonimat desăvârşit, departe de tumultul lumii, în pustia Hozevei de la Iordan. Deşi moaştele sale se află încă în Israel, în Biserica mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul, fraţii săi români nu se dovedesc nerecunoscători faţă de folosul sfintelor sale rugăciuni şi minuni săvârşite...