Eşti aici

„Vârstele iubirii” – „O carte pentru tinerii care caută repere”
 

Sâmbătă, 19 noiembrie a.c., la Bursa de Contacte din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2016 a fost lansată cartea „Vârstele iubirii” de Mihail Neamțu, apărută la Editura Doxologia.

Astfel, iubitorii de carte prezenți la cea de-a 23-a ediție a Târgului Gaudeamus au avut ocazia de a-i întâlni, printre alții, pe scriitoarea Monica Pillat și jurnalistul și scriitorul Grigore Cartianu.

„E o carte foarte bună pentru tineri care caută repere și care vor să știe care este garanția unui sentiment adevărat, care izvorăște, în primul rând, din frumusețea sufletului” a subliniat Monica Pillat, fiica lui Dinu şi a Corneliei Pillat, două dintre personajele cărții.

„Vârstele iubirii”, este o carte plină de insomnii și bucurii, îndelung așteptată de cititorii eseistului Mihail Neamțu. Trei scurte narațiuni, interpretate filozofic de autor, surprind situațiile-cheie ale iubirii. Dincolo de eşec şi blazare, dar fără să propună rețete pentru fericirea conjugală, cartea ne invită să descoperim promisiunile, capcanele şi bucuriile iubirii.

Mihail Neamțu, autorul cărții, a precizat că „ideea cărții despre iubire a pornit din clipa în care am realizat că nu știu cum să gestionez o experiență personală. (…) Există și o tușă autobiografică pe care Adrian Papahagi a identificat-o în acest volum, dar care, până la urmă, rămâne totuși o interpretare teologică a trei tipuri de experiență: experiența din prima copilărie, la vârsta de 12 ani pe care a avut-o Mowgli, un personaj mai degrabă ficțional, și care s-a îndrăgostit de o fată și a părăsit jungla pentru aceasta. Deci, este o experiență inaugurală a iubirii; (…) apoi este experiența adolescenței, undeva spre finalul liceului, când un anumit tip de tumult lăuntric te interpelează, dar nu întotdeauna știi să gestionezi ceea ce ți se întâmplă – unii reușesc, alții nu. Totuși eșecul pare să fie soarta celor doi (Mihnea și Dora), prezentați în acest volum; după care apare experiența reală și înduhovnicită prin suferință și sublimare, cei doi (de data aceasta, Dinu și Nelli Pillat) reușesc să pășească în veșnicie și să supravieșuiască terorii istoriei prin credință și prin tratarea făgăduinței într-o cheie spirituală. Făgăduința că voi fi alături de tine până la sfârșitul veacurilor nu este doar făgăduința lui Dumnezeu față de oameni, ci este și făgăduința mirelui față de mireasă.”

Următorul eveniment organizat de Editura Doxologia, în cadrul Târgului Gaudeamus 2016, va avea loc mâine, duminică, 20 noiembrie a.c., de ora 13.00, la standul editurii. Este vorba de al treilea atelier „Povești de Dragoste. Mihail Neamțu & invitații săi”. Invitați vor fi: Toader Paleologu, Cristian Pătrășconiu & co.