Eşti aici

Opera Sfântului Neofit Zăvorâtul accesibilă în premieră publicului din România cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva
 

În sala Dublei Alegeri a Muzeului Unirii din Iaşi a avut loc ieri, 12 octombrie, conferinţa "Sfântul Neofit Zăvorâtul şi opera lui". Evenimentul a făcut parte din cadrul manifestărilor dedicate hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi şi l-a avut ca invitat pe prof. dr. Hrístos Oikonomou din Cipru.

Sfântul Neofit, ale cărui moaşte se află în aceste zile la Iaşi, a scris 4500 pagini de mână, în manuscris. În Mănăstirea "Sfântul Neofit" se găseau când am început demersul nostru doar opt pagini; restul erau furate şi se găseau în bibliotecile şi arhivele din străinătate. Noi am reuşit să le colectăm şi să organizăm 85% din opera acestuia, adică mai rămâne ca 15% să fie descoperită", a menţionat Prof. Dr. Hrístos Oikonomou.

Opera Sfântului Neofit Zăvorâtul este tradusă din greaca veche de Laura Enache, fiind nu doar prima traducere în limba română a scrierilor Sfântului Neofit, cât şi prima traducere într-o limbă modernă a operei sale integrale. Ediţia integralei „Sfântul Neofit“ a fost îngrijită de pr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi. Cele cinci volume în care se regăseşte opera Sfântului Neofit Zăvorâtul au fost publicate la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

O altă conferinţă pe tema „Referinţele Sfântului Neofit Zăvorâtul la monahismul ortodox“, va avea loc astăzi, 13 octombrie, începând cu ora 18.00 la Muzeul Unirii, situat în centrul Iaşului, pe Strada Lăpuşneanu nr.14, şi va fi susţinută de prof. Nikos Nikolaidis, membru al echipei cipriote care a lucrat la ediţia după care s-a realizat traducerea românească.