Eşti aici

Cele mai citite publicații ale Editurii Doxologia în anul 2016
 

Descoperă viața din cărți!

Sfântul Nicolae Velimirovici - Omilii despre pocăință, dragoste și optimism

Cartea Omilii despre pocăință, dragoste și optimism ne prezintă câteva cuvântări ale Sfântului Nicolae Velimirovici, adresate în special tinerilor. Tema principală a acestei cărți, după cum e anunțată încă din titlu, este optimismul. Sfântul Nicolae Velimirovici le vorbește tinerilor într-un limbaj actual și accesibil, adecvat vârstei lor, această perioadă a vieții caracterizată de întrebări, căutări, dorințe, entuziasm și putere de sacrificiu. Folosindu-se de bogata sa experiență pastorală, Sfântul aduce sub privirile cititorului exemple de oameni optimiști, care trăiesc aproape de noi, adevărați eroi ai zilelor noastre, cât și secretele unei astfel de virtuți.

Optimismul şi pesimismul sunt două moduri diferite de a aprecia viaţa. Conform aprecierii optimiste, viaţa este un mare dar, în timp ce, după gândirea pesimistă, viaţa este un mare rău. Optimism înseamnă fericire, iar pesimism înseamnă nenorocire. Pentru om, cea mai mare fericire nu este sănătatea, bogăţia, prietenii sau slava. Cea mai mare fericire pentru om este să fie optimist. Pe de altă parte, cea mai mare nenorocire pentru om nu este boala, sărăcia, singurătatea, părăsirea, nedreptatea sau oricare altă greutate sau pierdere. Cea mai mare nenorocire pentru om este să fie pesimist. Pentru că, în timp ce optimismul constituie imn de viaţă, pesimismul constituie imn de moarte. Refrenul primului imn este: „Merită să trăieşti!”, în timp ce refrenul celui de-al doilea este: „Nu merită să trăieşti!”. A trăi înseamnă să gândeşti, să simţi, să munceşti. Optimistul repetă: „Merită să gândeşti, merită să simţi, merită să munceşti”.

Teodor Baconschi - Cetatea sub asediu. Însemnări despre credință, rațiune și terorism

Cetatea sub asediu este o carte vie şi antrenantă, în care autorul vorbeşte nu doar despre provocările exterioare ale timpului nostru, ci schiţează strategii concrete de formare spirituală şi rezistenţă morală pentru oamenii care ştiu că sufletul nu-i de vânzare.

Dacă românii au supravieţuit experimentelor tranziţiei (…), aceasta s-a datorat, în primul rând, puterii consolatoare a credinţei lui Hristos. Pentru cei lipsiţi de apărare în faţa unui sistem brutal şi nedrept, pentru cei călcaţi în picioare de o administraţie arogantă sau incompetentă, pentru cei umiliţi şi dezmoşteniţi, deposedaţi şi abuzaţi în propria ţară, îndemnul paulin la iubire şi apartenenţa la o comunitate universală a credinţei a reprezentat un adevărat balsam pentru inimă şi minte, menţionează Mihail Neamţu în prefaţa cărţii.

Ambasador al României la Vatican, Lisabona și Paris (apoi ministru de Externe, în perioada decembrie 2009 – ianuarie 2012), Teodor Baconschi a obținut Doctoratul în Antropologie religioasă și Istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbonne. A studiat imaginarul religios al Cruciadei a IV-a în cadrul Colegiului Noua Europă (București). A publicat numeroase volume de eseuri (unele au fost traduse în franceză, italiană, portugheză și maghiară).

Mihai Neamțu - Vârstele iubirii. Cum transformăm întâmplarea în destin?

Vârstele Iubirii, a eseistului Mihail Neamțu, despre care Andrei Pleșu spunea că știe să fie cu naturalețe, vechi și nou deopotrivă, este o carte plină de insomnii și bucurii. Acest volum cuprinte trei scurte narațiuni, interpretate filozofic de Mihai Neamțu, ce surprind situațiile-cheie ale iubirii.  Dincolo de eşec şi blazare, dar fără să propună rețete pentru fericirea conjugală, cartea ne invită să descoperim promisiunile, capcanele şi bucuriile iubirii.

Volumul a apărut la Editura Doxologia, în colecția Eseu, în care a mai apărut și cartea semnată de Teodor Baconschi Cetatea sub asediu.

Jonathan Jackson - Taina Artei. A deveni artist după chipul lui Dumnezeu

Cartea actorului hollywoodian Jonathan Jackson, Taina artei. A deveni artist după chipul lui Dumnezeu este atât un eseu despre menirea creştină a artei, cât şi o confesiune a autorului despre convertirea sa la Ortodoxie. Câştigător a cinci premii Emmy pentru interpretarea din serialul „General Hospital”, cunoscut şi din rolurile pe care le-a avut în alte filme precum „Nashville”, „Tuck Everlasting” sau „Insomnia”, unde a jucat alături de Al Pacino şi Robin Williams, Jonathan Jackson s-a convertit la Ortodoxie în urmă cu aproape cinci ani. Aşa cum mărturisea într-un interviu, România şi Muntele Athos au jucat un rol deosebit în drumul său către creştinismul ortodox. Vă oferim un fragment din carte: Golirea de multele sale iluzii şi false identităţi este un demers care îl pregăteşte pe artist să primească forţa creatoare a Duhului într-un chip mai profund. Îl ajută să primească o altă viziune decât cea personală şi îi dăruieşte îndrăzneala de a o urma, chiar dacă viziunea pune la îndoială preconcepţiile sau limitările sale fireşti. Fiecare situaţie în viaţă se rezumă în final la a te goli  şi a deveni viu pentru forţa mai mare a harului.

Mitropolitul Antonie de Suroj - Adierea Duhului – purtarea de grijă faţă de suflete

Adierea Duhului conţine predici, textul integral al unor conferinţe susţinute în Anglia şi Rusia şi răspunsurile la întrebările adresate de participanţi, convorbiri cu diverse personalităţi (de exemplu Ilarion Alfeyev). Ca şi celelalte lucrări ale Mitropolitului Antonie de Suroj, Adierea Duhului este născută din experienţa personală a iubirii jertfelnice a lui Hristos pentru cel care îi poartă chipul şi este chemat la asemănarea cu El. Nu este o carte scrisă din preamultul cunoştinţelor teologice, din obligativitatea participării la un simpozion sau din dorinţa autorului de a se promova ca autoritate duhovnicească; nimic din toate acestea. Mitropolitul Antonie a trăit moartea şi învierea întru duhul, a înţeles ce este dumnezeiasca dragoste, dumnezeiasca împreună-pătimire: fiinţa relaţiei dintre Dumnezeu şi om.

Arhimandritul Zaharia Zaharou - Omul – ținta cercetării dumnezeiești

La întrebarea lui Iov: „Ce este omul că l-ai mărit pe el?”, Sfânta Scriptură dă următorul răspuns: omul este o ţintă pentru Dumnezeu. Pornind de la această realitate biblică, Arhimandritul Zaharia Zaharou, unul dintre cei mai apropiați ucenici ai Părintelui Sofronie, vorbește în volumul de față despre teologia principiului ipostatic, principiu regăsit atât în scrierile Sfântului Siluan, cât și în cele ale Părintelui Sofronie. La amândoi predomină același element pozitiv, căci ambii vorbesc despre un Dumnezeu cunoscut și iubit, ale Cărui lumină și prezență se sălășluiesc în inima omului în chip simțit.

Dumnezeu îl umple pe om cu harul Duhului Sfânt într-un mod personal și unic. Fiecare om este o persoană, un purtător al principiului ipostatic, pentru că este zidit după chipul și asemănarea Ipostasului Fiului și Cuvântului lui Dumnezeu. Omul și-a primit principiul ipostatic prin porunca plăsmuitoare a lui Dumnezeu, mărturisește Arhimandritul Zaharia Zaharou.